Napiszę tak: czasem najlepsze pomysły przychodzą do głowy z… braku pomysłu :) Posiłek najlepszy na dni treningowe!
Półmisek obfitości z indykiem i bakaliami
Składniki
- 500g polędwiczek z indyka
- 1 czerwona papryka
- 2-3 małe, młode ziemniaczki (w łupince)
- 1 marchewka
- kilka suszonych śliwek
- 1/2 pora
- kilka ząbków czosnku (nieobranych)
- 1/2 paczki szpinaku baby
- 1 łyżka orzechów włoskich
- sól i pieprz
Wskazówki
- 30 - 40 min
- 2 porcje
Polędwiczkę z indyka myjemy i kroimy na kawałki. Podsmażamy na patelni do lekkiego zrumienienia.
W międzyczasie kroimy paprykę i marchewkę w paski a ziemniaczki w plasterki. Układamy na blaszce do pieczenia ciasta, dokładamy suszone śliwki i czosnek, dokładamy podsmażone mięso, solimy i pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na ok 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem dokładamy pora pokrojonego w plasterki.
Na półmisku rozsypujemy umyte liście szpinaku, wykładamy całość z piekarnika i posypujemy prażonymi (na patelni bez tłuszczu) orzechami włoskimi.
Smacznego :)