Półmisek obfitości z indykiem i bakaliami

Napiszę tak:  czasem najlepsze pomysły przychodzą do głowy z… braku pomysłu :)  Posiłek najlepszy na dni treningowe!

Składniki

  • 500g polędwiczek z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 małe, młode ziemniaczki (w łupince)
  • 1 marchewka
  • kilka suszonych śliwek
  • 1/2 pora
  • kilka ząbków czosnku (nieobranych)
  • 1/2 paczki szpinaku baby
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • sól i pieprz

Wskazówki

  • 30 - 40 min
  • 2 porcje

Polędwiczkę z indyka myjemy i kroimy na kawałki. Podsmażamy na patelni do lekkiego zrumienienia.

W międzyczasie kroimy paprykę i marchewkę w paski a ziemniaczki w plasterki. Układamy na blaszce do pieczenia ciasta, dokładamy suszone śliwki i czosnek, dokładamy podsmażone mięso, solimy i pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C  na ok 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem dokładamy pora pokrojonego w plasterki.

Na półmisku rozsypujemy umyte liście szpinaku, wykładamy całość z piekarnika i posypujemy prażonymi (na patelni bez tłuszczu) orzechami włoskimi.

Smacznego :)

Indyk obfitości

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcj1
kCal 430
białko 60 g
węglowodany 27 g
tłuszcz 10 g