Rolada ze schabu z suszonymi pomidorami, szpinakiem i szynką parmeńską

Po wszystkich rybnych, bezmięsnych i kapustnych daniach świątecznych nabrałam chęci na prawdziwe mięsne mięso. Nie drób a czerwone mięso w swoim mięsnym bogactwie :). Właściwie to pomyślałam o pieczonym schabie. Zwykle pieczony schab w polskiej kuchni występuje ze śliwką, morelą lub innymi bakaliami. Ja jednak powoli nastawiam się na cukrowy detoks i postanowiłam powoli kompletować przepisy zgodne z jego zaleceniami.

W szufladzie znalazłam torebkę suszonych pomidorów a w lodówce paczkę szpinaku. Tak powstała moja rolada :)

Składniki

  • 700 g schabu bez kości
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej
  • 100g suszonych pomidorów (z torebki, nie w zalewie)
  • 200 g szpinaku
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej
  • kilka główek brukselki
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Wskazówki

  • ok 1 godz.
  • 180 °C
  • 6 porcji

Schab czyścimy ze ścięgien i rozcinamy tak, żeby powstał płaski płat (żebyśmy mogli go potem zawinąć w roladę). Pieprz i ziele angielskie rozcieramy w moździerzu. Połową przyprawy nacieramy schab od środka.

Pomidory zalewamy ciepłą wodą na 3-5 minut. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (1 łyżka) i 3 małe ząbki czosnku. Dodajemy umyty szpinak, odsączone suszone pomidory i dusimy aż zmiękną. Szpinak z czosnkiem i pomidorami siekamy drobno i rozkładamy równą warstwę na płacie schabu. Zawijamy roladę, nacieramy pozostałą przyprawą i obsmażamy delikatnie z każdej strony. Następnie owijamy plastrami szybki parmeńskiej tak, żeby plastry nachodziły na siebie i podsmażamy delikatnie, żeby szynka się „zlepiła” pod wpływem temperatury patelni.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Schab układamy w naczyniu do pieczenia. Dodajemy pozostałe ząbki czosnku w całości i główki brukselki (obrane z wierzchnich liści i przekrojone na pół). Zalewamy odrobiną oliwy i wody. Przykrywamy pokrywą lub zawijamy w rękaw do pieczenia. Pieczemy 45 min – 1 godz (zależy od wielkości schabu). Po upieczeniu zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na ok 10 min.

Smacznego!

Pieczony schab

Pieczony schab

 

 

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 215
białko 30 g
węglowodany 6 g
tłuszcz 8 g
  • Agata Brzóska

    czym można jeszcze nadziewać schab zgodnie z zasadami detoksu cukrowego, jakieś inspiracje? :)

  • Iza Jagodzińska

    Użyłam rostbefu i boczku wędzonego. Totalnie przepysznie wyszło :)