Rybno – ziemniaczana zapiekanka

Czasami czuję się jak mama kapryśnego dziecka (w tej roli narzeczony), która musi wymyślać jak w swojej kuchni przemycić ryby i owoce morza. Jak widać czasem mi się udaje ;)  Tym razem ukryłam wędzone ryby w obiadokolacji na dzień treningowy. Pycha! Nie było grymaszenia!

Składniki

  • ok 1 kg ziemniaków
  • ok 500 g wędzonej ryby (ja wykorzystałam 2 paczki wędzonego pstrąga i 1 paczkę wędzonego halibuta)
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz

Wskazówki

  • 1 godz
  • 180 °C
  • 6 porcji

Ziemniaki gotujemy ok 10 minut tak, żeby się nie rozgotowały i kroję je w plastry. Na patelni rozpuszczam mleko kokosowe, dodaję starty czosnek, pieprz i sól. Gotuję kilka minut na małym ogniu. Na końcu dodaję posiekany koperek.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy ziemniaków i ryby na przemian. Ziemniaki powinny na siebie nachodzić tak, żeby stworzyć zwartą strukturę. Na ziemniaki kładziemy rybę. Każdą warstwę ziemniaczaną polewam sosem z mleka kokosowego i koperku. Wszystko układamy tak, żeby warstwa na wierzchu zapiekanki była ułożona z ziemniaków. Na koniec polewamy obficie sosem (w wersji nie-paleo może być posypane startym parmezanem lub pecorino).

Pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed podaniem jeszcze raz posypujemy, tym razem świeżym koperkiem.

Smacznego!

Rybno ziemniaczana zapiekanka

 

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 284
białko 28 g
węglowodany 32 g
tłuszcz 6 g

Powiązane wpisy

Indyk zapiekany z warzywami 22.07.2012
Rosół z azjatycką nutą 25.11.2013