Ostatnio podczas zakupów wpadła mi w ręce świeża mięta. Zastanawiałam się jak ją wykorzystać i pomyślałam o sałatce. Kiedy ją „produkowałam” zastanawiałam się czy będzie to mieszanka wybuchowa.. nie byłam pewna efektu. No ale jest pysznie :) Jakość potwierdzona przez surowego testera!
Sałatka z indykiem, kozim serem i miętą


Składniki
- 200 g piersi z indyka
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 ogórek świeży
- kilka świeżych liści mięty
- 4 plasterki koziego sera (twardego)
- 1 pęczek świeżej kolendry (w razie braku można zastąpić pietruszką)
- sok z połowy limonki
- pieprz i sól
Sos
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
Wskazówki
20 min
2 porcje
Pierś z indyka kroimy w plastry, delikatnie ubijamy (najlepiej ręką), nacieramy sokiem z limonki, liśćmi mięty, solą i pieprzem. Odstawiamy na ok 10 min do lodówki. Po wyciągnięciu grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej.
Sałatę lodową kroimy w cienkie paski, ogórek parzymy (nie obieramy ze skóry) ze środka wykrawamy miąższ z pestkami i to co zostanie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser kozi kroimy paski. Łączymy składniki, dodajemy pierś z indyka pokrojoną w cienkie paski i poszarpane liście mięty.
Do miski wlewamy składniki sosu i dokładnie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę.