Sałatka z ozorkiem i burakami

Jak pewnie część z Was widziała w październiku odbyło się Wielkie Wspólne Gotowanie w ramach Kolektywnego Pikniku Paleo. Podczas imprezy mocno zaszaleliśmy i zamiast trzech potraw przygotowaliśmy… dużo więcej!

Jedną z potraw była sałatka z ozorkiem w wykonaniu Majki. Postanowiłam ją odtworzyć (pewnie z lekkimi modyfikacjami) i podzielić się z Wami.

A tak wyglądała wesoła kompania Pikniku Paleo :)

Jak część z Was widziała po wczorajszym wideo mamy za sobą siódmy Kolektywny Piknik Paleo! Potem działo się jeszcze wię…

Posted by Cook it Lean on Saturday, 15 October 2016

Składniki

Ozorek

  • 1 ozorek wołowy
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziara pieprzu
  • sól

Pozostałe składniki

  • 5 liści jarmużu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • 2 duże gotowane lub pieczone buraki
  • garść orzechów włoskich lub laskowych
  • ocet balsamiczny do polania
  • olej rydzowy do polania

Wskazówki

  • ok 2 godz
  • 4 porcje

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy do niej umyty ozorek i dodajemy przyprawy. Gotujemy ok 1-1,5 godz. (do miękkości) a następnie wyciągamy i studzimy.

Ostudzony ozorek obieramy (możemy się wspomóc obieraczką do warzyw) i kroimy w cienkie plasterki.

Tak samo postępujemy z burakiem.

Liście jarmużu, pozbawione łodyg, wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem klarowanym, solimy i smażymy aż zmiękną.

Na talerzu układamy na przemian plastry ozorka i buraka, dookoła układamy jarmuż. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi (lub laskowymi) i polewamy olejem rydzowym i octem balsamicznym.

Smacznego!

ozorek_fb

ozorek4 ozorek3

Powiązane wpisy

Stek z serca wołowego 14.11.2014
Tatar – nie tylko z polędwicy! 09.01.2015