Smoothie ze świeżym szpinakiem

Główny bohater dzisiejszego przepisu do szpinak – popularna roślina warzywna, najchętniej spożywana na ciepło jako dodatek do mniej lub bardziej skomplikowanych dań, czarny charakter z dziecięcych koszmarów. Mniej znana jako składnik ogni sztucznych w XVIII i XIX wieku ;)

A więc oto mam dla was wybuchową mieszankę smakowo – witaminową.  Zdrowy napój gdzieś pomiędzy drugim śniadaniem a szejkiem okołotreningowym. Na uzupełnienie węglowodanów :)

Składniki

  • pęczek świeżego szpinaku
  • 1 mango
  • 1/2 zielonego melona
  • sok z 1 limonki
  • 500 ml wody kokosowej
  • 1 łyżka nasion chia

Wskazówki

  • 5 min
  • 3 porcje

Szpinak i wszystkie owoce dokładnie myjemy.

Mango i melona obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Owoce razem ze szpinakiem wkładamy do blendera, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki i zalewamy wodą kokosową. Miksujemy na gładko. Po przelaniu do naczyń wierzch posypujemy odrobiną nasion chia.

Na zdrowie!

spinach and mango smoothie

smoothie_4

spinach and mango smoothie

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 248
białko 4.4 g
węglowodany 59 g
tłuszcz 2.3 g