Dziś coś z kategorii brzydkich a smacznych. Pulled pork jest u mnie w top ten dań do przygotowania „na wynos”. Jest bardzo uniwersalny i smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. W towarzystwie warzyw czy „mącznych” wytworów. Do przyrządzenia tego dania najlepiej wybrać tłuste części takie jak karczek lub trochę mniej tłustą łopatkę. Odradzam natomiast schab, chyba, że lubicie mięsne wióry.
Soczysty pulled pork (wieprzowina szarpana)
Składniki
- ok 1,5 kg karku wieprzowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu coconut teriyaki (przyprawy z listy alternatywnej poniżej)
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki startych ziaren kolendry
- pieprz
- sól
Zamiast sosu coconut teriyaki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- starty 4 cm korzeń imbiru
- 1 mała cebula
Wskazówki
- przygotowanie 10 min, chłodzenie 30 min, wolnowar 8 godz.
- tryb wolowaru - low °C
- 6
Miód mieszamy razem z sosem coconut teriyaki, musztardą i pozostałymi przyprawami (zamiast sosu teriyaki do marynaty dodajemy składniki z listy „zamiast sosu coconut teriyaki„. Dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy na 30 min do lodówki. Następnie umieszczamy mięso w naczyniu wolnowaru, który nastawiamy na 8 godzin w trybie „low”.
Po 8 godzinach w naczyniu będzie dużo soku z mięsa. Nie pozbywamy się go! Wykorzystując dwa widelce szarpiemy mięso na drobne kawałki wzdłuż włókien. Następnie dokładnie mieszamy. Dzięki sokom z mięsa nasz pulled pork będzie soczysty.
Danie możemy podać na różne sposoby. Jako alternatywną postać mięsa w paleo burgerze, jako nadzienie do wrapów lub naleśników a może po prostu w towarzystwie warzyw (na zdjęciu są uduszone na maśle botwinka i rzodkiewka).
Smacznego!