Soczysty pulled pork (wieprzowina szarpana)

Dziś coś z kategorii brzydkich a smacznych. Pulled pork jest u mnie w top ten dań do przygotowania „na wynos”. Jest bardzo uniwersalny i smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. W towarzystwie warzyw czy „mącznych” wytworów. Do przyrządzenia tego dania najlepiej wybrać tłuste części takie jak karczek lub trochę mniej tłustą łopatkę. Odradzam natomiast schab, chyba, że lubicie mięsne wióry.

Składniki

  • ok 1,5 kg karku wieprzowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu coconut teriyaki (przyprawy z listy alternatywnej poniżej)
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki startych ziaren kolendry
  • pieprz
  • sól

Zamiast sosu coconut teriyaki

  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • starty 4 cm korzeń imbiru
  • 1 mała cebula

Wskazówki

  • przygotowanie 10 min, chłodzenie 30 min, wolnowar 8 godz.
  • tryb wolowaru - low °C
  • 6

Miód mieszamy razem z sosem coconut teriyaki, musztardą i pozostałymi przyprawami (zamiast sosu teriyaki do marynaty dodajemy składniki z listy „zamiast sosu coconut teriyaki„. Dokładnie nacieramy mięso  i odstawiamy na 30 min do lodówki. Następnie umieszczamy mięso w naczyniu wolnowaru, który nastawiamy na 8 godzin w trybie „low”.

Po 8 godzinach w naczyniu będzie dużo soku z mięsa. Nie pozbywamy się go! Wykorzystując dwa widelce szarpiemy mięso na drobne kawałki wzdłuż włókien. Następnie dokładnie mieszamy. Dzięki sokom z mięsa nasz pulled pork będzie soczysty.

Danie możemy podać na różne sposoby. Jako alternatywną postać mięsa w paleo burgerze, jako nadzienie do wrapów lub naleśników a może po prostu w towarzystwie warzyw (na zdjęciu są uduszone na maśle botwinka i rzodkiewka).

Smacznego!

pulled_pork_2

pulled_pork_3