Stek z serca wołowego

Serce wołowe już gościło w mojej kuchni i na blogu. Ostatnim razem przedstawiłam Wam przepis na Gulasz z serca wołowego. Przepis był smaczny, spodobał się mi, K. a także tym z Was, którzy odważyli się go wypróbować. Niestety gulasze mają to do siebie, że ich przygotowanie zajmuje sporo czasu a ja ostatnio nie mam ani cierpliwości ani ochoty tak długo męczyć mięsa. Żywiąc się głównie tatarami i stekami nabrałam ochotę na szybkie danie z grilla. Przygotowałam więc mięso, zmiękczyłam trochę marynatą z octu i wrzuciłam na ruszt. Nie musiałam długo czekać bo stek z serca jest raczej cienki.

Po prostu ideał! Nie dość, że serce jest tanie, szybie w przygotowaniu, to jeszcze smak ma jedyny w swoim rodzaju. Zdecydowanie polecam w ramach budżetowego podejścia do kuchni lub jeśli chcecie się poczuć jak Hannibal Lecter w wersji soft ;)

Składniki

  • 1 serce wołowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • pieprz
  • sól himalajska

Wskazówki

  • ok. 15 min
  • 4 porcje

Serce płuczemy, oczyszczamy z przerostów tłuszczowych i naczyń (wedle uznania). Kroimy w paski tak by miały w miarę regularne kształty. Mięso układamy w płaskim naczyniu, posypujemy startym, świeżym czosnkiem, pieprzem, posiekanym rozmarynem i zalewamy octem balsamicznym. Odstawiamy na ok. 10 min.

Następnie z mięsa usuwamy zioła i nadmiar octu. Układamy na dobrze rozgrzanej patelni (np. grillowej) i smażymy 1-2 min z każdej strony. Odkładamy na talerz na ok. 1 minutę. Przed podaniem solimy.

Smacznego!

beef_heart_steak1

beef_heart_steak3