Należę do tej grupy osób, która z trudem zwleka się rano z łóżka więc nie udało mi się wykorzystać dodatkowej godziny ;) Wykorzystałam za to mocno już dojrzałe banany i na śniadanie przygotowałam suflet. Przepis znalazłam na blogu Poezja smaku i trochę go zmodyfikowałam dopasowując do swoich wymagań :) Wyszło pysznie i sycąco!
Suflet bananowy z wanilią
Składniki
- 3 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżeczki mąki kasztanowej
- 1 łyżeczka miodu
- laska wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
- olej kokosowy (do posmarowania)
Wskazówki
- 30 min
- 180 °C
- 4 porcje
Banany obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę, ziarna wanilii, cynamon, miód i szczyptę soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy (można użyć blendera).
W osobnej misce po dodaniu szczypty soli ubijamy białka na sztywną pianę. Po ubiciu pianę partiami dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, delikatnie mieszając (!).
Masę wylewamy do nasmarowanych olejem kokosowym foremek i wstawiamy od razu do piekarnika nastawionego na 180°C (grzanie z góry i z dołu) na ok 15 minut.
Smacznego!