Super czekoladowe czekoladki orzechowe (paleo)

Kiedy to czytacie ja pewnie zbieram się na Targi Książki i pierwsze spotkanie z czytelnikami w ramach tej ogólnopolskiej imprezy. Czekoladek ze sobą nie wzięłam, zostały w pracy i myślę, że przetrwają jeszcze tydzień…bo…

Proszę Państwa to czekoladki, które trzeba jeść oszczędnie. Jedna sztuka cechuje się takim poziomem czekoladowości który zaspokoi potrzeby nawet największego łasucha paleo (nie wiem jak z łasuchami gustującymi w klasycznych słodyczach glukozowo-fruktozowych, tu różnie bywa).

Więc jeśli chcecie raz na jakiś czas posilić swojego wewnętrznego czekopotwora ale zachować umiar… lećcie do sklepu po składniki i do dzieła!

Składniki

  • 200 g oleju kokosowego
  • 200 g masła z orzechów laskowych / migdałów
  • 100 g miodu / lub erytrolu
  • 30 g kakao
  • 1/4 łyżeczki soli

Wskazówki

  • Przygotowanie ok 10 min, chłodzenie 3 godz.
  • 30 czekoladek
  • 3 cm średnicy foremki

Przygotowanie czekoladek jest super proste.

Z użyciem miodu

Rozpuszczamy olej kokosowy z masłem orzechowym w garnuszku na małym ogniu. Kiedy już się rozpuszczą stopniowo dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając.

Ściągamy masę z ognia i dodajemy miód. Dodajemy sól i dokładnie mieszamy.

Z użyciem erytrolu

Na małym ogniu rozpuszczamy olej kokosowy razem z erytrolem i solą. Kryształki słodzidła muszą się całkiem rozpuścić. Następnie dodajemy masło z orzechów i podgrzewając mieszamy do otrzymania gładkiej masy.

Na koniec cały czas mieszając dodajemy kakao.

Gotową i delikatnie ostudzoną masę na czekoladki rozlewamy do małych papilotek rozłożonych na blaszce do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok 3 godziny.

Smacznego!

czekoladki_fbczekoladki_3

czekoladki_4

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!