Surowe masło z orzechów włoskich

Od dziecka uwielbiam orzechy włoskie. Wśród osiedlowej roślinności (a była ona naprawdę bogata!) rosło drzewo orzecha włoskiego. Kiedy przychodził czas zbieraliśmy z trawnika zielone owoce, obieraliśmy i zjadaliśmy od razu. Właściwie to bardzo ciekawe, że ta osiedlowa roślinność przez prawie cały rok zapewniała nam prowiant, dzięki czemu mogliśmy w nieskończoność odkładać powrót do domu (ku rozpaczy rodzicielek, bo przecież obiad stygnie!). Ja lubiłam pozbywać się wszystkich łupin i zjadać ten najdelikatniejszy, biały orzech. Pamiętam, że potem moje palce i paznokcie były czarne od orzechowego soku i nie mogłam tego domyć przez tydzień.

Orzechy to bogactwo składników odżywczych, jednak, żeby w pełni z nich skorzystać musimy powstrzymać się od prażenia. Dlatego też dzisiaj mam dla Was kolejny surowy przepis. Tym razem na masło z orzechów włoskich. Wyraziste i zdrowe!

Składniki

  • 300 g orzechów włoskich bez łupin
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub z orzechów włoskich tłoczonego na zimno
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki ksylitolu (opcjonalnie)

Wskazówki

  • ok 15 min.
  • słoik 200 g

Dla zwiększenia przyswajalności witamin i mikroelementów możemy zamoczyć orzechy dzień wcześniej i zostawić do wyschnięcia w temperaturze pokojowej.

Orzechy wrzucamy do malaksera razem z ksylitolem i cynamonem. Mielimy aż do uzyskania lepkiej masy. Stopniowo, cały czas mieląc, dodajemy olej kokosowy. Uzbrajamy się w cierpliwość i mielimy aż orzechy puszczą tłuszcza masa stanie się lekko płynna i błyszcząca.

Smacznego!walnut_butter

 

Powiązane wpisy

Omlet marchewkowo – kokosowy 14.11.2013
Bezglutenowe placki dyniowe 01.10.2014
  • Lai Rai

    Także bardzo lubię orzechy włoskie! Zwłaszcza chrupać na surowo, czy
    jako masło… ale mam takie pytanie, ponieważ w tytule zaznaczyłaś
    ‚surowe masło’, to czy jest jakieś inne? To znaczy, masło orzechowe
    zawsze jest ‚surowe’, prawda? ^^”

    • No nie do końca :) Generalnie masła orzechowe są robione na bazie prażonych orzechów. Ja, żeby zachować wszystkie składniki odżywcze i zapobiec utlenianiu kwasów tłuszczowych nie poddawałam ich żadnej obróbce termicznej – dlatego surowe :)

      • Alaska

        czy orzechy muszą być świeże, czy mogę użyć zeszłoroczne?

  • Miszczu

    „…Dla zwiększenia wartości odżywczych możemy je zamoczyć dzień wcześniej…” – w jaki sposób namoczenie ma zwiększyć WARTOŚCI odżywcze ?

  • Bartłomiej Bartolini

    A jak długo moczyć orzechy i czy po moczeniu wyjąć je np. na ręcznik papierowy albo talerzyk, żeby wyschły?

    • Hej, jak napisałam wyżej „Dla zwiększenia przyswajalności witamin i mikroelementów możemy zamoczyć orzechy dzień wcześniej i zostawić do wyschnięcia w temperaturze pokojowej.”

      Czyli najlepiej, żeby moczyły się przez noc. Możesz je potem rozłożyć na ręczniku papierowym.

  • Martyna Markowska

    Pani Kasiu, jak przechowywac takie maslo? Jaka jest jego ‚data przydatnosci’? Pozdrawiam, Martyna