Na ogół nie tęsknię za słodyczami i ciastami jednak sezon na truskawki wywołał u mnie wspomnienie pysznej tarty ze świeżymi owocami. Co jednak zrobić jeśli usunęłam ze swojej diety podstawowe składniki ciast (mąkę, wszelkie zboża, śmietany i inne produkty mleczne)? Poszperałam trochę w sieci, zebrałam kilka wskazówek i postanowiłam przeprowadzić eksperyment. Zakończył się sukcesem :) Tarta migdałowo kokosowa z truskawkami to strzał w dziesiątkę!
Tarta bez zbóż ale z truskawkami :)
Składniki
Ciasto
- 200g zmielonych migdałów
- 100 g zmielonych wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju kokosowego (najlepiej takiego w słoiku)
- 1 łyżka miodu
Wypełnienie
- puszka mleczka kokosowego (o wysokiej zawartości kokosu)
- 2 łyżki miodu
- truskawki
Wskazówki
- 40 min
- 180 °C
- 8 porcji
Zmielone migdały i wiórki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, jedną łyżkę miodu i 3 łyżki oleju i mieszamy jeszcze aż do uzyskania jednolitej masy.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Formę na tartę smarujemy olejem kokosowym, i wykładamy masą orzechowo – kokosową ugniatając dokładnie spód i brzegi. Nakłuwamy i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (uważając aby ciasto się za bardzo nie przypiekło).
Upieczony spód odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z mleczka wyciągniętego z lodówki oddzielamy białą masę kokosową od wody, dodajemy łyżkę miodu i ubijamy na, w miarę możliwości, sztywną masę. Następnie wykładamy masę na upieczony i ostudzony spód. Wstawiamy do lodówki tak aby masa kokosowa zgęstniała. Tuż przed podaniem układamy truskawki.
Smacznego!