Tarta bez zbóż ale z truskawkami :)

Na ogół nie tęsknię za słodyczami i ciastami jednak sezon na truskawki wywołał u mnie wspomnienie pysznej tarty ze świeżymi owocami. Co jednak zrobić jeśli usunęłam ze swojej diety podstawowe składniki ciast (mąkę, wszelkie zboża, śmietany i inne produkty mleczne)? Poszperałam trochę w sieci, zebrałam kilka wskazówek i postanowiłam przeprowadzić eksperyment. Zakończył się sukcesem :) Tarta migdałowo kokosowa z truskawkami to strzał w dziesiątkę!

Składniki

Ciasto

  • 200g zmielonych migdałów
  • 100 g zmielonych wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju kokosowego (najlepiej takiego w słoiku)
  • 1 łyżka miodu

Wypełnienie

  • puszka mleczka kokosowego (o wysokiej zawartości kokosu)
  • 2 łyżki miodu
  • truskawki

Wskazówki

  • 40 min
  • 180 °C
  • 8 porcji

Zmielone migdały i wiórki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, jedną łyżkę miodu i 3 łyżki oleju i mieszamy jeszcze aż do uzyskania jednolitej masy.

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Formę na tartę smarujemy olejem kokosowym, i wykładamy masą orzechowo – kokosową ugniatając dokładnie spód i brzegi. Nakłuwamy i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (uważając aby ciasto się za bardzo nie przypiekło).

Upieczony spód odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z mleczka wyciągniętego z lodówki oddzielamy białą masę kokosową od wody, dodajemy łyżkę miodu i ubijamy na, w miarę możliwości, sztywną masę.  Następnie wykładamy masę na upieczony i ostudzony spód. Wstawiamy do lodówki tak aby masa kokosowa zgęstniała. Tuż przed podaniem układamy truskawki.

Smacznego!

tarta paleo

tarta paleo

tarta paleo

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 248
białko 5 g
węglowodany 5 g
tłuszcz 22 g
  • chochlik-reims

    Pięknie wygląda ta tarta :)

    • Martyna

      A czym można zastąpił jajko?

  • agnes

    Jaki olej kokosowy najlepiej używać do gotowania i pieczenia? Wiem, że są różne – nierafinowane, rafinowane itp

  • doświadczony

    Jajko można zastąpić łyżką mielonego siemienia lnianego zaparzonego 3 łyżkami wody ew. po prostu zamiennikiem jajka w proszku. Do pieczenia, smażenia itd najlepiej stosować olej kokosowy ale nie ten tłoczony na zimno bo ze względu na wysoką temperaturę podczas obróbki termicznej i tak traci cenne właściwości.

    pozdrawiam

  • Gopelek

    Oj piękne zdjęcia oddają uroku temu fantastycznemu deserowi. Wiem, że sezon na truskawki już dawno skończony, dlatego też aby zrobić ten przepyszny deser dodaję truskawki mrożone (zaopatruję się z Gomaru Pińczów), które uprzednio rozmrażam, a następnie kroję w ćwiartki, Pyszny deser do kawy, wina lub poprostu na imprezę. Polecam, smacznego.