Tartaletki ziemniaczane z burakami

Dzisiaj mam dla Was przepis na drugą z przekąsek z World Usability Day Kraków 2013  Tym razem coś na ząb dla amatorów paleo, bezglutenowców ale i wegan! Tartaletki są pozbawione jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego :)

Składniki

Ciasto

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mąki z żołędzi jadalnych
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • sól

Nadzienie

  • 500 g buraków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • garść świeżego tymianku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • pieprz i sól
  • ew umiarkowane ilości wody do podlania

Wskazówki

  • 40 min
  • 180 °C
  • 12 tartaletek

Ziemniaki gotujemy w łupinach do miękkości. Odcedzamy, dodajemy olej kokosowy, starty ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko razem dokładnie ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę z żołędzi cały czas wyrabiając ciasto. Właściwa konsystencja powinna przypominać ciastolinę.

Gotowym ciastem wykładamy metalową formę na muffiny (bez papierowych foremek!) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na ok 20 min. Po tym czasie przestawiamy piekarnik na grzanie z góry i dołu i zostawiamy tartaletki na kolejne 10 min. Gotowe tartaletki odstawiamy do ostygnięcia.

Surowe buraki trzemy na dużych oczkach.  W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy czosnek z cebulą (pokrojoną w piórka) aż się zeszklą. Dodajemy starte buraki, łyżkę octu i odrobinę wody (opcjonalnie). Dusimy na małym ogniu i pod przykryciem aż buraki zmiękną. Dodajemy przyprawy, posiekany tymianek i pozostały ocet balsamiczny.

Gotowe, ostudzone nadzienie wykładamy do tartaletek. Całość najlepiej się komponuje jeśli ciasto odstawimy na noc w suchym miejscu i tuż przed podaniem dodamy nadzienie.

Smacznego!

 

Tartaletki ziemniaczane

Wartości Odżywcze

porcje 1 tartaletka
kCal 75
białko 1.8 g
węglowodany 13.7 g
tłuszcz 0.65 g