Wiosenna sałatka z jajkiem

Wraz z nadejściem wiosny w mojej kuchni zrobiło się zielono. Właście to porzuciłam omlety i powoli odchodzę od jajecznicy z kiełbasą. Chcę, żeby na talerzu były kiełki i dużo kolorów wiosny. Sałatkę z dzisiejszego przepisu jadłam na śniadanie. Bo dlaczego nie? Jajka są, zdrowe tłuszcze są, dużo warzyw jest :) Wprost idealne! Sałatka ta jest uniwersalna bo równie dobrze nadaje się na obiad i na kolację.

P.S. Mizunę kupicie tu: lokalneprzysmaki.pl

Składniki

  • 1 garść roszponki
  • 1 garść mizuny
  • 1 jajko
  • 1/2 puszki tuńczyka w wodzie
  • 1/4 awokado
  • rzeżucha
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Wskazówki

  • 5 min
  • 1 porcja

Jajko gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w ćwiartki.

Liście myjemy, osuszamy i układamy na talerzu (mizunę warto porwać na drobniejsze kawałki). Na liściach układamy awokado pokrojone w plasterki, rozdrobnionego tuńczyka, jajka i pęczek rzeżuchy. Całość skrapiamy oliwą i doprawiamy  do smaku solą i pieprzem. Czerwone kiełki na zdjęciu to kiełki buraka. Można dodać dla ozdoby.

Smacznego!

salatka-9281

salatka_top

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 282
białko 29.7 g
węglowodany 3.6 g
tłuszcz 16.8 g