Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

Przyznam się bez bicia, że do tej pory nie znałam jarmużu. Od kilku dni przykuwał moją uwagę kiedy w przerwie obiadowej wracałam z lunch baru i przechodziłam obok warzywniaka. Dzisiaj wstąpiłam i spytałam o tą “brokułosałatę” jak to barwnie określił K. ;) Sprzedawczyni powiedziała mi tyle, że można go przygotować podobnie do szpinaku. Postanowiłam wypróbować.

Dobrym bodźcem do eksperymentów był potreningowy głód. Jak zwykle. Przepis jest prosty i szybki. Najwięcej czasu potrawa spędza w piekarniku  ale łatwo modyfikować czas pieczenia przez stopień ubicia mięsa.

Składniki

  • 4 polędwiczki indyka
  • 6 – 9 świeżych liści jarmużu
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • sól

Wskazówki

  • 40 min
  • 180 °C
  • 4 porcje

Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy świeżo zmielony pieprz z zielem angielskim, sól i chilli. Wyłączamy ogień pod sosem.

Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i gotujemy kilkanaście sekund – po to, żeby łatwiej się układał w formie. Polędwiczki z indyka płuczemy, usuwamy błony i ścięgna, rozbijamy na cienko tak, żeby uzyskać duże, cienkie plastry.

Na spód przygotowanej formy rozlewamy ok. dwie łyżki sosu, wykładamy warstwę jarmużu, polewamy sosem, układamy warstwę indyka itd. Najlepiej jeśli jarmuż jest też warstwą wierzchnią, wtedy górne liście będą chrupiące.

Całość wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C i pieczemy ok 35 minut.

Smacznego!

Jarmuż indyk

Jarmuż indyk

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 188
białko 29.7 g
węglowodany 3 g
tłuszcz 6 g