Zapiekany omlet z kurkami

Nie wiem czy taki omlet jest szybszy w wykonaniu ale wiem z pewnością, że z pomocą piekarnika oszczędzamy sobie problemów z odwracaniem i dzięki temu możemy do takiego omletu dodać mnóstwo składników :) Mój ulubiony składnik w ilości „mnóstwo” to kurki!

Składniki

  • 6 całych jajek
  • ok 100g świeżych kurek
  • kilka (ok 6) plasterków salami
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Wskazówki

  • 30 min
  • 180 °C
  • 2 porcje

Do przygotowania takiego omletu będzie nam potrzebne naczynie, które możemy postawić na palniku i wsadzić do piekarnika. Nie może więc mieć plastikowej rączki. Ja mam naczynie Tefal, które chyba służy właśnie do zapiekania :)

Na początek kładziemy naczynie na palniku i podsmażamy składniki na małym ogniu. Na początek drobno posiekany czosnek i cebula (piórka), potem dokładamy umyte i pokrojone kurki. Na koniec salami. Składniki solimy i pieprzymy.

W osobnym naczyniu ubijamy jajka i wlewamy do reszty składników. Mieszamy delikatnie i czekamy aż spód nam się lekko podsmaży.

Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok 20-25 minut.

Omlet z kurkami

Omlet z kurkami

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 315
białko 25 g
węglowodany 6 g
tłuszcz 20 g

Powiązane wpisy

Omlet marchewkowo – kokosowy 14.11.2013
Frittata na słodko 08.11.2013