Nie wiem czy taki omlet jest szybszy w wykonaniu ale wiem z pewnością, że z pomocą piekarnika oszczędzamy sobie problemów z odwracaniem i dzięki temu możemy do takiego omletu dodać mnóstwo składników :) Mój ulubiony składnik w ilości „mnóstwo” to kurki!
Zapiekany omlet z kurkami
Składniki
- 6 całych jajek
- ok 100g świeżych kurek
- kilka (ok 6) plasterków salami
- mała cebula
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Wskazówki
- 30 min
- 180 °C
- 2 porcje
Do przygotowania takiego omletu będzie nam potrzebne naczynie, które możemy postawić na palniku i wsadzić do piekarnika. Nie może więc mieć plastikowej rączki. Ja mam naczynie Tefal, które chyba służy właśnie do zapiekania :)
Na początek kładziemy naczynie na palniku i podsmażamy składniki na małym ogniu. Na początek drobno posiekany czosnek i cebula (piórka), potem dokładamy umyte i pokrojone kurki. Na koniec salami. Składniki solimy i pieprzymy.
W osobnym naczyniu ubijamy jajka i wlewamy do reszty składników. Mieszamy delikatnie i czekamy aż spód nam się lekko podsmaży.
Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok 20-25 minut.