Bardzo lubię szczaw, mogę go wyśledzić na każdej łące i nic mnie nie powstrzyma przed konsumpcją ;) Tym razem wyśledziłam go na targu i tak wylądował w zupie. Wiejski szczaw z wiejskim jajem!
Zupa szczawiowa z żółtkiem
Składniki
- 1 – 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 pęczki szczawiu (ok 300g)
- 1 mała marchewka
- 1 cebulka dymka (liście)
- 2 żółtka jaj
- 1 łyżka mleczka kokosowego (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- pieprz i sól
Wskazówki
- 20 min
- 4 porcje
Do gorącego bulionu wrzucamy marchewkę pokrojoną w paski i posiekane liście dymki.
Szczaw myjemy i odcinamy łodygi. Kroimy i podsmażamy ok 3 minut (mieszając) na patelni z czosnkiem i olejem kokosowym.
Kiedy marchewka w bulionie trochę zmięknie dodajemy szczaw, mieszamy i gotujemy ok 5 minut. Dodajemy rozrobione w łyżce zupy mleko kokosowe, pieprz i sól. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Ściągamy zupę z palnika i czekamy aż trochę ostygnie. Cały czas mieszając dodajemy roztrzepane żółtka.
Smacznego!