Żurek staropolski bez zbóż

Ostatnio na blogu pojawił się przepis na zupę chrzanową. Wielu z Was napisało wtedy, że będzie to dobra alternatywa dla żurku. A niby czemu nie zrobić żurku? Przecież to nie może być trudne. Co jak co, ale na kiszeniu paleowcy się znają, nieprawdaż?

Akurat tak się składało, że miałam resztkę mąki kasztanowej, którą siostra przywiozła mi z Włoch. W niedzielę nastawiłam więc zakwas i pojechałam oddać się ostatniemu w tym roku białemu szaleństwu. Potem o zakwasie zapomniałam i przypomniałam sobie 3 dni później. Nie nastawiałam się jeszcze na sukces, bo mama zapowiadała mi 5 dni kiszenia. Okazało się jednak, że roztwór był kwaśny. Idealnie!

Swój przepis na żur miałam oprzeć na zupie z kasztanów jadalnych jednak jak na złość świeże kasztany są obecnie niedostępne a kupowanie gotowanych to dla mnie mocna rozrzutność. Postanowiłam więc wykorzystać przepis na żurek staropolski. To był strzał w dziesiątkę. Jeśli mnie pamięć nie zawodzi to taki paleo żurek smakuje jak u mamy. Tak więc moi drodzy, nie musicie się wyrzekać tradycyjnych smaków Wielkanocy :) Marsz do eko-sklepu po małą paczkę mąki i nastawiajcie zakwas. Do świąt zdążycie spokojnie.

Składniki

Zakwas

  • 250 ml wody
  • 50 g mąki kasztanowej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Żurek

  • 600 ml wywaru z warzyw (może być z warzywami)
  • 600 ml wody z kiszonych ogórków
  • 250 ml zakwasu kasztanowego
  • 400 g białej kiełbasy
  • 100 g boczku parzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek chrzanu z kiszonych ogórków
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1 płaska łyżka odtłuszczonego siemienia lnianego (opcjonalnie)

Wskazówki

  • Zakwas - min. 3 dni Żurek - ok. 40 min
  • 6 porcji

Przygotowanie zakwasu

Do wyparzonego, ostudzonego słoika wsypujemy mąkę kasztanową i ciągle mieszając zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy. Krawędź słoika przykrywamy gazą i mocujemy gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż skwaśnieje. Z moich doświadczeń wynika, że wystarczą trzy dni.

Przygotowanie żurku

Boczek kroimy w plastry lub paski, podsmażamy na patelni. Do zagotowanego wywaru warzywnego wrzucamy chrzan z kiszonych ogórków, surową białą kiełbasę w całości, podsmażony boczek. Kiełbasę wyciągamy po ugotowaniu (ok. 15-20 minut), odstawiamy do wystygnięcia i kroimy w plastry. Do wywaru dodajemy wodę spod ogórków i zakwas kasztanowy. Przyprawiamy pieprzem, czosnkiem roztartym w moździerzu z solą i suszonym majerankiem. Wrzucamy plastry kiełbasy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Tuż przed końcem, mieszając rozpuszczamy w zupie masło.

W razie potrzeby możemy zagęścić odtłuszczonym siemieniem lnianym. W tym celu odlewamy trochę żurku (ok. 100 ml) do filiżanki, dodajemy siemię lniane i mieszamy aż się połączą. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy rozpuszczone siemię do reszty żurku.

Smacznego!

zur_fb

zur_4

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!