Tajskie curry z kurczakiem i krewetkami

Uwaga! Ostre! :) 

Postanowiłam wypróbować coś innego niż zwykle. Lubię krewetki, lubię kurczaka i mleczko kokosowe. Dwa pierwsze składniki to jedne z najlepszych źródeł białka, dlatego danie, poza tym, że egzotyczne jest bardzo… efektywne ;)

Ostatnio miałam okazję kupić tajską, żółtą pastę curry więc od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie jakaś tajska potrawa…

Wyszło smacznie ale ostro, więc nie nadaje się dla osób o wrażliwych żołądkach i podniebieniach.

Składniki

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 180g krewetek jumbo
  • 1 mała papryka żółta
  • 100 g fasolki zielonej
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 pora
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka żółtek pasty curry (tajskiej)
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wskazówki

  • 30 min
  • 2 porcje

Do woka wlać odrobinę oleju kokosowego, wrzucić posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy czosnek i cebula zeszklą się dodać fasolkę pokrojoną w kawałki i paprykę w cienkie paski. Następnie dodać cukinię pokrojoną w plasterki, drobno pokrojonego kurczaka i krewetki a kiedy wszystko się poddusi dodać pora pokrojonego w piórka.

Na osobnej patelni podgrzać mała puszkę mleka kokosowego, dodać łyżeczkę tajskiej pasty curry, pół łyżeczki imbiru i kurkumy dla koloru.  Dokładnie wymieszać.

Wlać sos do woka z warzywamy i mięsem, wymieszać i odstawić na kilka minut na bardzo mały ogień. Curry można podawać z ryżem, np dzikim.

Wartości odżywcze podaję dla jednej porcji curry bez ryżu.

Tajskie curry

Tajskie curry

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 250
białko 33 g
węglowodany 8 g
tłuszcz 9 g