Bezglutenowe naleśniki z kremem z bananów

Te naleśniki to wariacja wcześniej już prezentowanych naleśników z mąki kasztanowej. Tym razem przepis jest dostosowany do zasad Cukrowego Detoksu. Usunęłam z niego wszelkie słodkie składniki a nadzienie przygotowałam z niedojrzałych bananów, które w ograniczonych ilościach są dopuszczone do spożycia.

Właściwie to w trakcie całego detoksu planowałam unikać nawet produktów z listy „ogranicz” (poza kawą) ale pewnego dnia, po treningu, poczułam taki lekki głód… kolacji, która nie będzie zawierała mięsa. Naleśniki zniknęły w mgnieniu oka i nawet teraz, jak to piszę,  cieknie mi ślinka ;)

Składniki

Naleśniki

  • 6 jajek
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki mąki kasztanowej
  • szczypta soli

Krem

  • 2 niedojrzałe banany
  • 2 łyżki kremu kokosowego

Wskazówki

  • 15 min
  • 16 naleśników

Do miski wbijamy jajka i dodajemy mleko kokosowe i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę przesiewając ją przez sitko.

Rozgrzewamy patelnię. Smarujemy delikatnie olejem kokosowym i smażymy. Patelnia musi być dobrze rozgrzana a porcje ciasta niewielkie tak aby naleśniki były cienkie.

Kawałki bananów i krem kokosowy umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do otrzymania gładkiego kremu. Wstawiamy na 5 min do lodówki.

Gotowe naleśniki smarujemy kremem, zawijamy dowolnie i wcinamy szybko :)

Grain free crepes with banana mousse

Grain free crepes with banana mousse

Wartości Odżywcze

porcje 1 naleśnik z kremem
kCal 74
białko 4 g
węglowodany 5 g
tłuszcz 4.3 g
  • Super! Widziałam właśnie make kasztanowa w sklepie, chetnie wyprobuje:) Czy smakowo bardzo odbiegaja od pszennych?

    • Cześć. Mąka kasztanowa smakuje inaczej :) Przede wszystkim jest słodkawa, ma też taki delikatny orzechowy posmak :)

      • Muszę dopisać do listy :)

      • I właśnie obczaiłam, że chyba widzimy się w niedzielę na warsztatach :) Miło będzie poznać :D

        • Super! Ale Ty masz piękne zdjęcia! :) Widzę, że towarzystwo będzie doborowe :D

          • Kasia Malinska

            Kasiu podpowiedz mi prosze czy moge zyc maki ryzowej? mieszkam w Australii gdzie ze „zdrowych” mamy jedynie kokosowa, ryzowa, ziemniaczana, kukurydziana

          • Kasia Malinska

            ale nawet kokosowej nie moglam nigdzie w ostatnim czasie znalezc

  • Bartosz Deszczka

    Czesc, mam pewien problem. Niestety nie moge znalezc wody / mleka kokosowego. A z puszki na zlosc nie chce sie rozdsielic. Czy dodajac zwykla wode tez bedzie okey ?
    Nie wiem czemu ale nalesniki na bardzo malej patelni jak do pancakes po prostu sie rozpadaja albo jak nawet uda sie upiec to nie da rady ich zwinac chocia sa cienkie.
    Jest normalne ze maka ma drobinki ktore oaiadaja na bokach miski ? Jest to sypka konsystencja ale nie rozpuszcza sie w skladnikach do nalesnikow.
    Czy dodatkowo mozna dodac miodu do masy nalesnikowej ?
    Dziekuje za odpowiedz :)

    • Cześć. Jakiego mleka kokosowego używasz? Trzymane w lodówce na bank powinno się rozdzielić. No chyba, że ma za mało kokosa :)
      W takim wypadku po prostu użyj mleka kokosowego. Woda będzie za mało tłusta :)

      Ja robię na patelni troszkę większej niż na pancakes. Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby przywierały. To patelnia teflonowa?

      Hmm szczerze mówiąc nie zwróciłam uwagi na te drobinki. Może są zbyt małe? Jakbyś zrobił zdjęcie to by mi pomogło :) Co to za mąka? Jaka marka?

      Możesz dodać miodu/cukru/syropu z agawy. Ja przygotowałam ten przepis specjalnie pod cukrowy detoks dlatego jest bez żadnej substancji słodzącej :)

  • bartek

    A woda z lyzka rozpuszczonego masla lub oliwy z oliwek. To jest ta maka
    http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=3866632753

    • Nie no z wodą to może być przekombinowane. Po prostu użyj płynnego mleka kokosowego :)

      A co do naleśników z mąki żołędziowej to bardzo możliwe, że się osadza na brzegach i, że się łamią. Ona po prostu tak ma, nie łączy się tak dobrze z płynami jak kasztanowa :)

  • Agatek Gagatek

    hm, co to jest krem kokosowy?:) ta śmietanka po rozwarstwienia się tłuszczu z mleka kokosowego?

  • Michał Switalski

    Kolejny przepis wypróbowany i po raz kolejny zawodu brak… pyszności !!!

  • agnes

    Jak długo można przechowywać w lodówce gotowy krem bananowy?

  • Aniarz

    niewiarygodnie pyszne! :)

  • Karolina

    zrobilam z maka ryzowa bo tylko taka mialam,ale i tak ogromne DZIEKI!! za powrot do tego boskiego smaku:) zawsze uwilabialam nalesniki tak jak moj piesek, ktory za nalesniki dalby sie pokroic!! niestety zawsze konczylam z bolami brzucha itd probowalam robic nalesniki bezglutenowe i bez mleka tradycyjnego,srednio wychodzily,a te wygladaja jak tradycyjne! dziekuje raz jeszcze :)))))))))))))))))

  • homemade

    Zastanawiam sie po co maziac rozgrzana blache kawalkiem plastiku?
    Kiedyś nie było niczego złego w plastikowych butelkach, kto wie co za pare lat stanie sie z silikonowymi przyrządami kuchennymi. Myśle, ze to samo. A można przeciez kupić drewniane przyrządy od polskiego rzemieślnika, których jest pełno i są super tanie, uprawiajac przy okazji patriotyzm ekonomiczny. Pozdrawiam.

    • Masz rację, człowiek się ciągle uczy. Kiedyś np używałam folii aluminiowej do pieczenia w piekarniku a teraz tylko papieru.

      Kiedyś przechowywałam jedzenie w plastikowych pojemnikach nie zwracając uwagi na ich pochodzenie a teraz preferuję szklane.