Rosół z azjatycką nutą

Co tu dużo pisać. Lubię rosół a jeszcze lepiej kiedy to rosół po azjatycku. Baardzo sycący i niskokaloryczny, zwłaszcza z makaronem z wodorostów.

Składniki

Rosół

  • 4 l zimnej wody
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 skrzydełko kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 2 nieobrane ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Do dodania przed końcem lub przed podaniem

  • 3 cm korzenia świeżego imbiru
  • 2 cebulki dymki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1/2 paczki grzybów mun (pokrojonych w paski)
  • paczka makaronu Kelp Noodles
  • pieprz i sól

Wskazówki

  • im dłużej tym lepiej :)
  • 3 porcje

Do garnka wlewany zimną wodę. Wkładamy umyte mięso i stawiamy na małym gazie. Gotujemy aż pojawią się szumowiny, które usuwamy przy pomocy gęstego sitka. Po usunięciu szumowin dodajemy warzywa i przyprawy (poza składnikami z drugiej grupy). Gotujemy na małym ogniu przez kilka godzin (mój gotował się 2 godziny ale stara zasada mówi, że im dłużej tym lepiej). Mały ogień jest istotny dla zachowania klarownego bulionu.

Pod koniec gotowania dodajemy grzyby mun, starty imbir i sos sojowy.

Makaron Kelp Noodles zalewamy gorącą wodą i gotujemy kilka minut. Odsączony nakładamy do miski, zalewamy gotowym rosołem. Dodajemy porwane mięso kurczaka, pokrojoną w pasku marchew, kapustę włoską i grzyby mun. Na koniec posypujemy posiekaną cebulką dymką.

Smacznego! Rosół najlepiej jeść pałeczkami (tak, najpierw wyjadamy dodatki, a potem pijemy zupę) :)

Składniki odżywcze podaję dla samego rosołu. Kelp Noodles nie ma prawie nic ;)

Rosół z azjatycką nutą

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcji
kCal 194
białko 23 g
węglowodany 14 g
tłuszcz 4.6 g