Jak się okazuje quiche to dobry sposób na wykorzystanie resztek :) Ostatnio trochę nudzą mi się omlety więc szukam małych alternatyw. Zapiekane jajka na kruchym spodzie i wykorzystane pozostałości obiadu z poprzedniego dnia … takie połączenie wydawało mi się dobrym pomysłem. Było pyszne i dało nam dużo energii przed wyjazdem na narty!
Paleo quiche z łososiem i brokułami
Składniki
Ciasto
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki kasztanowej
- 2-3 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka gorącej wody
- 3 szczypty soli
- pieprz
Nadzienie
- 5 jajek
- 1 łyżka kremu kokosowego
- 150 g pieczonego fileta z łososia
- 150 g brokułów ugotowanych al dente
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka oleju z awokado
- sól, pieprz
- świeży szczypiorek
Wskazówki
- 40 min.
- 180 °C
- 4 porcje
Mieszamy suche składniki (mąki i przyprawy), dodajemy rozbite jajko, mieszamy ponownie. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt zwarta dodajemy gorącej wody. Wykładamy cienką warstwę ciasta w blaszce (lub formie do tarty) nasmarowanej tłuszczem. W cieście robimy dziurki widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na maksymalnie 10 min.
Cebulkę podsmażamy na odrobinie oleju z awokado, zmniejszamy ogień, dodajemy krem kokosowy i dusimy aż się rozpuści. Zostawiamy wszystko do ostygnięcia.
Roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem, mieszamy z ostudzoną cebulką duszoną w kremie kokosowym. Dodajemy pokrojonego łososia i brokuły. Mieszamy delikatnie i wylewamy na upieczony spód. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 25 – 30 min.
Przed podaniem posypujemy posiekanym, świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!