Nigdy nie interesowałam się kuchnią Koreańską.. do czasu! Pierwszy raz zetknęłam się z nią na ostatnim Foodstocku gdzie natknęłam się na tajemnicze stoisko Oriental Spoon. Tam po raz pierwszy w życiu spróbowałam makaronu Jap Chea i Bibimbap. Oba dania mnie zachwyciły! Do pierwszego niestety nie udało mi się jeszcze kupić ani zrobić głównego składnika – makaronu z mąki ziemniaczanej. Za to dwa razy udało mi się przygotować dania inspirowane Bibimbap. Moja wersja jest oczywiście paleo. Zamiast tradycyjnego ryżu użyłam makaronu konnyak. Nie dodałam też pasty chilli (nie ze względu na paleo, po prostu nie miałam). Przepis na moją wariację dedykuję właśnie Oriental Spoon i czekam na otwarcie! Jestem głodna nowych, koreańskich smaków :)
Tym przepisem też otwieram durszlakową akcję „Smaki Azji – Chiny i Korea” więc spodziewajcie się sporo azjatyckich inspiracji.