Kiedy zaczynaliśmy pierwszy detoks cukrowy jedna z uczestniczek zadała mi dość kłopotliwe pytanie „czym zastąpić kakao?”. Postanowiłam nie spocząć dopóki nie znajdę tego jedynego, idealnego smaku w wersji paleo – bezcukrowej :) Po kilku próbach w końcu udało mi się tak dobrać składniki oszukujące ludzki zmysł smaku i ich proporcje, że osiągnęłam cel. Tajemnym (hmm skoro Wam o tym piszę to już nie do końca) składnikiem tego przepisu jest… aromat migdałowy! Ten na bazie oleju jest jak najbardziej zgodny z detoksem a idealnie oszukuje nasz organizm :)
Paleo kakao bez cukru
Składniki
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki surowego kakao
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżeczki aromatu migdałowego na bazie oleju
Wskazówki
- 5 min
- 2 porcje
Mleko kokosowe podgrzewamy w garnuszku aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszając gotujemy ok 3 minut. Całe kakao musi się rozpuścić.
Smacznego!