Mój domowy majonez (bez cukru)

Dziś mam dla Was szybki i prosty przepis na majonez bez cukru. Wychodzi naprawdę gęsty i kremowy z delikatnym posmakiem słonecznika, co akurat mi bardzo odpowiada. Będzie jak znalazł do mojej wersji sałatki jarzynowej.

musztarda100W składnikach podaję musztardę bez cukru. Może to być domowa musztarda (np z przepisu Re:adthelabel) albo ze sklepu. Ja użyłam Dijon Originale, moim zdaniem ma jeden z lepszych składów ;)

Składniki

  • 2 jajka
  • 500 ml oleju slonecznikowego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżeczki musztardy dijon bez cukru
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Wskazówki

  • 15 min
  • duży słoik

Przygotowując swój majonez korzystałam z blendera z funkcją ubijania. Mój blender ma też miarkę do powolnego dodawania płynów w pokrywce co też okazuje się bardzo pomocne przy przygotowaniu majonezu :)

Zaczynamy od ubicia jajek. Kiedy uzyskamy jasny krem zaczynamy powoli dolewać olej. Blender (lub mikser) powinien cały czas pracować. Jajka ubite z olejem powinny mieć gęstą kremową konsystencję. Na koniec dodajemy sok z cytryny (uwaga na pestki!), musztardę sól i pieprz. Miksujemy dalej aż wszystkie składniki się połączą.

majonez_2

majonez_1

majonez_3