Krem z pomidorów z chipsem z prosciutto

Pomidorówka to chyba jedna z najbardziej kultowych zup. W moim rodzinnym domu najczęściej pojawiała się z dodatkiem ryżu. Ja jednak, pod wpływem bogactwa pomidorów, które można w tej chwili zaobserwować na targach czy w warzywniakach, pokusiłam się o mały eksperyment. Przygotowałam krem z pomidorów!

Moja zupa bazuje na świeżych pomidorach. A konkretniej na malinówkach. Można jednak użyć innych mięsistych odmian, wszystko zależy od Waszych upodobań.

Zupa jest świetna jako pierwsze danie, albo szybka kolacja. Dodatek chipsów prosciutto dodaje jej wykwintnego charakteru.

Spróbujcie sami!

Składniki

  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 0.5 kg malinówek lub lima
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 300 ml mleka kokosowego
  • sól i pieprz
  • 6 plastrów prosciutto

Wskazówki

  • 15 min
  • 3 porcje

Pomidory parzymy, obieramy ze skóry pozbawiamy gniazd i pestek.

W garnku podgrzewamy masło klarowane i wrzucamy posiekaną cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy pomidory. Gotujemy na małym ogniu aż się rozpadną.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, mleko kokosowe, sól i pieprz i gotujemy jeszcze kilka minut.

Wrzucamy liście świeżej bazylii, starty czosnek i całość blendujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Prosciutto smażymy a patelni bez tłuszczu aż się przyrumienią i stwardnieją.

Smacznego!

tomato_soup_2

tomato_soup_3

tomato_soup_4