Zupa krem z papryki

Zima wróciła, niektórzy narzekają a ja się cieszę i to bardzo! Chcę jeszcze wykorzystać sezon i poszusować na nartach. Staram się nie narzekać na temperatury jednak po całym dniu spędzonym w zimnych murach kamienicy mam ochotę na coś mocno rozgrzewającego. Kilka dni temu wróciłam z zakupów z siatką wypełnioną paprykami i postanowiłam, że powstanie zupa. Zupa krem, kremowa i pikantna. Idealnie rozgrzewająca od środka a jednocześnie lekka. Takie jest moje idealne, zimowe, wieczorne jedzenie. Krem z papryki jest po prostu pyszny. Na potwierdzenie zacytuję męża „dobrą tą zupę zrobiłaś, szkoda, że tak mało!”

Składniki

  • 1.5 kg czerwonej papryki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 główki czosnku
  • 1 cebula
  • 500 ml rosołu
  • garść suszonych pomidorów (suchych, nie z oliwy)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki mleka kokosowego

Wskazówki

  • ok 1 godz.
  • 200 °C
  • 6 porcji

Papryki dokładnie myjemy, usuwamy z nich łodygi i gniazda nasienne i dzielimy na cząstki. Wrzucamy do miski razem z obranymi ząbkami czosnku i obraną, pokrojoną cebulą. Dodajemy sól i olej kokosowy i dokładnie mieszamy, tak, żeby wszystkie składniki były obtoczone olejem. Wysypujemy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dodajemy świeży rozmaryn i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Pieczemy 30 minut lub aż skórka się zmarszczy.

Po upieczeniu, w razie potrzeby, ściągamy skórę z papryki (ja tego nie robię).

Do podgrzanego rosołu wrzucamy upieczone warzywa, dodajemy namoczone wcześniej suszone pomidory i przyprawy. Gotujemy wszystko razem ok 10 minut. Blendujemy na gładką zupę, dodajemy mleko kokosowe i sok z cytryny.
Podajemy z kleksem mleka kokosowego lub startym parmezanem.

Smacznego!

peppersoup4

peppersoup3

peppersoup2

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!