Zapiekanka śniadaniowa z jarmużem

Halo, dzień dobry! Witam Was w ten pochmurny poniedziałek i wysyłam trochę słońca w formie zapiekanki. Kolejny z serii prosty przepis śniadaniowy!

Na ogół stronię od jajek bo moje samopoczucie po spożyciu jajecznicy czy (ukochanego) jajka na miękko pozostawia wiele do życzenia jednak po tak zaawansowanej obróbce termicznej jajko jest dla mnie łaskawsze. Dlatego od czasu do czasu raczę siebie i K. takim królewskim śniadaniem.

To co widzicie poniżej powstało po prostu z produktów które miałam pod ręką a jarmuż w sezonie jesienno-zimowym jest stałym bywalcem w mojej kuchni. No ale nie będę przynudzać i po prostu zachęcam Was do wypróbowania!

 

Składniki

  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 2 liście jarmużu
  • 6 jajek
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 1 mała cukinia
  • (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebulka
  • sól i pieprz

Wskazówki

  • 30 min
  • 180 °C
  • 2 porcje
  • 24 cm

Liście jarmużu pozbawiamy łodyg i zgrubień. Dzielimy na drobne kawałki i podsmażamy delikatnie na maśle klarowanym.

Nagrzewamy piekarnik do 180°C.

Jarmuż rozkładamy w miarę równomiernie w formie do pieczenia. Dodajemy podzielone na mniejsze kawałki plastry szynki parmeńskiej, cukinię pokrojoną w kostkę i opcjonalnie cebulkę pokrojoną w piórka.

Zalewamy posolonymi i popieprzonymi, rozbełtanymi jajkami.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20-30 minut w trybie góra-dół.

Smacznego!

zapiekanka1

zapiekanka2

zapiekanka3

zapiekankafb

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 360
białko 28 g
węglowodany 6 g
tłuszcz 26 g