Chlebek bananowy z borówkami (bezglutenowy, paleo)

Często kiedy wracam z pracy do domu nachodzi mnie ochota na kolację w jakimś specjalnym wydaniu. Raz jest to zupa w wersji wegańskiej, ryż na mleku a innym razem (jak wczoraj) ciasto, tudzież chlebek bananowy z borówkami. Taki upakowany, na wskroś borówkowy.

Nie chciałam za bardzo kombinować z ciastem, żeby znów nie tłumaczyć jak zastąpić mąkę kasztanową albo tłumaczyć się z używania mąki migdałowej. Postawiłam więc na prostotę i użyłam mąki kokosowej wraz ze skrobią z tapioki.

Pięć minut roboty a potem trochę czekania i kolacja na słodko gotowa. Serio – warto :)

Składniki

  • 5 jaj
  • 2 banany
  • 1 łyżka erytrolu (w low fodmap pomijamy)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki mąki kokosowej
  • 1.5 łyżki skrobii z tapioki (może być ziemniaczana)
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g borówek

Wskazówki

  • Czas przygotowania 5 min, czas pieczenia ok 40 min
  • 170 °C
  • 12 kawałków
  • forma do babki

Kawałki bananów wrzucamy do miski i miksujemy blenderem ręcznym tak, żeby powstała gładka, napowietrzona masa. Następnie wbijamy jaja i cały czas miksując dodajemy erytrol, olej i sok z cytryny.

Następnie, łyżka po łyżce dodajemy skrobię i mąkę kokosową. Przy dodawaniu mąki kokosowej uważnie obserwujemy konsystencję. Najlepiej odczekać chwilę po dodaniu każdej łyżki bo mąka kokosowa pęcznieje. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, bardziej leiste niż kleiste. Na koniec dodajemy sodę oczyszczoną i jeszcze raz miksujemy.

Formę nacieramy olejem, wysypujemy borówkami i zalewamy ciastem. Wierzch również możemy posypać borówkami.

Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy 30-40 min (do suchego patyczka).

Gotowe ciasto możemy posmarować roztopioną pastą kokosową i posypać borówkami.

Smacznego!

Wartości Odżywcze

porcje 1 kawałek
kCal 100
białko 4 g
węglowodany 8.5 g
tłuszcz 6 g
Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!