Bezzbożowa tarta z truskawkami

Do tego ciasta zabierałam się od kilku tygodniu ale ciągle nie było okazji (tak, musi być okazja, przecież nie mogę zjadać sama wszystkich słodyczy, które pojawiają się na blogu!). W końcu moja siostra przyznała, że cierpi na paleo-słodyczowy głód i zaistniała potrzeba realizacji pomysłu. Tarta z truskawkami powędrowała nocą na specjalne zamówienie ;)

Spód powstał w oparciu o te same zasady co spód tarty z warzywami. Zamieniłam jednak mąkę konopną na kasztanową, żeby nadać mu bardziej słodkiego posmaku. Krem zagęściłam siemieniem lnianym, żeby był trochę bardziej odporny na rozpuszczanie. Klucz to osiągnięcie odpowiedniej gęstości.

Spróbujcie szybko, bo sezon na truskawki się kończy!

Składniki

Spód

  • 200 g masła, masła klarowanego lub oleju kokosowego w stanie stałym
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki mąki kasztanowej
  • 2 jajka

Nadzienie

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3-4 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 1/2 łyżki ksylitolu lub miodu (ilość wedle upodobań)
  • truskawki

Wskazówki

  • ok 1 godz.
  • 180 °C
  • 6-8 porcji
  • średnica 26 cm

Składniki ciasta (w tym masło pokrojone w kostkę) wkładamy do misy malaksera lub robota kuchennego i mieszamy do osiągnięcia gładkiej masy. Naczynie na tartę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem lub olejem kokosowym. Wykładamy ciastem (ja ugniatam dłonią i palcami, jeśli czujecie się na siłach możecie rozwałkować) nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 20 min. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto z lodówki wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 10-15 minut lub aż się zrumieni.

Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Mleko kokosowe podgrzewamy w garnuszku, ściągamy z ognia, dodajemy ksylitol i stopniowo, cały czas mieszając dosypujemy siemię lniane. Mieszamy dokładnie, żeby nie powstały grudki i zostawiamy do ostygnięcia (na ok 5 minut). Powstałą masę rozlewamy na spód tarty. Truskawki szypułkujemy i kroimy na połówki. Połówkami wykładamy środek tarty, zaczynając od brzegu.

Smacznego!

tarta_truskawki_2

tarta_truskawki_5

tarta_truskawki_3

tarta_truskawki_4

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • Ania

    Uwielbiam Twoje przepisy, tarte bez zbóż już wypróbowałam, teraz kolej na tą, siemie lniane mielone?

    • <3 Tak, żeby szybko zagęściło :)

      • Kani

        Droga Kasiu zaznacz w przepisie, że siemie lniane jest mielone. Brak tej informacji trochę utrudnienia przygotowanie nadzienia :)

  • Musy wypróbować, choć u mnie stoi jeszcze gotowa mieszanka bezglutenowa, niestety. Kiedyś kupiona i jakoś na tą chemię brak ochoty, a szkoda aby się zmarnowała.

  • Agnieszka Staniaszek

    A czy mąkę kasztanową można czymś zastąpić (tylko nie tą konopną, bo też nie mam ;-( )? A jakby zrobić tylko z kokosowej?

  • Agnieszka

    A nie wkladamy do piekarnika ponownie jak wylejemy mase na tarte ?

  • Aleksandra Żmudzinska

    Tarta wyszła super, to był mój pierwszy udany test jeśli chodzi o wypieki z mąk bezglutenowych, bo do tej pory byłam na protokole i wykluczyłam też jaja, więc wszystko co próbowałam upiec się rozzsypywało . Tu lekko zmodyfikowałam przepis, poszły 2 bardzo duże żółtka i jedno jajko do spodu, a ponieważ kokosowy krem mnie nie przekonuje, zrobiłam go z avocado, żółtek, ksylitolu i kakao, do tego posypałam dużą ilością malin i borówek. Zeżarłam pół blachy na raz i teraz ledwo dopinam spodnie, wszystko poszło w boczki. A zauważyłam, że większość przepisów na ciasta, jest z użyciem sody. Czy coś jest nie tak z drożdżami, czy to przypadek? Jak sądzisz da się zrobić ciasto drożdżowe z mąk bezglutenowych (tzn. bezzbożowych)? Z jakich najlepiej jeśli już?

  • Kasia Marczak

    Można wiedzieć jakiej pojemności jest puszka mleka kokosowego?

  • ewe

    Czy moge wykorzystac ten spod do zrobienia quiche z kozim serem?jestem raczkujaca w tym temacie wiec prosze wybaczyc pytanie ;-)

  • Ania Rada

    Mi niestety krem się nie zagęścił.W efekcie dodałam dwa razy tyle siemienia i nic :-(