Bezzbożowe tacos (z kalafiora)

Pamiętacie konkurs na finał ostatniego detoksu cukrowego? Wyróżniliśmy wtedy kilka przepisów detoksowych szczególnie wartych uwagi. Trochę czasu minęło ale postanowiłam w końcu podzielić się nimi z Wami. Na pierwszy ogień moim zdaniem najciekawszy przepis od Liliando.

Szczerze mówiąc obawiałam się czy się uda bo do tej pory miałam raczej przykre doświadczenia z kalafiorem w formie wypieku. Moja kalafiorowa pizza nadawała się tylko do zeskrobania z blachy ;) Tymczasem zostałam bardzo pozytywnie zaskoczona! Bezzbożowe tacos są zwarte i bardzo, bardzo smaczne. Liliando proponuje podawać je z salsą. Ja swoje zjadłam m.in.  z kurczakiem, papryką, awokado. Serio, ciężko mi było dotrwać do końca sesji foto :)

Zresztą. Sprobujcie sami!

Składniki

Tacos

  • 1 mała główka kalafiora
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • tymianek (lub inne zioła)

Salsa

  • 1 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • szczypiorek
  • 1 mała ostra papryczka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Wskazówki

  • ok. 40 min
  • 180 °C
  • 4 tacos

Przygotowanie tacos

Kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w blenderze, aż osiągnie konsystencję drobnego ryżu.

Gotujemy na parze lub dusimy na patelni pod przykryciem (bez podlewania wodą) aż będzie miękki. Odciskamy nadmiar wody przy pomocy gazy, ściereczki lub drobne sitko. Powstały miąższ dokładnie mieszamy z jajkiem i przyprawami.

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, z ciasta formujemy cienkie placki (grubość ok 0.5 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 15 – 25 minut lub aż do zrumienienia.

Przygotowanie salsy

Awokado i cebulę kroimy w cienkie paski. Szczypiorek i papryczkę siekamy drobno. Mieszamy wszystko z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Odstawiamy na 15-20 minut, żeby smaki się „przegryzły”.

Smacznego!

tacos_4

tacos_3

tacos_fb

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!