Wielkanocna babka marchewkowo – kasztanowa

Moi drodzy, moje drogie wytrwałe w detoksie cukrowym nawet podczas świąt Wielkiej Nocy! Nie będę udawała, że nie widzę, że też chcecie mieć odrobinę przyjemności kiedy cała rodzina będzie się zajadać babkami, sernikami, mazurkami i makowcami. Na szczęście natura pomyślała o ludziach, których post to drugie imię i wyposażyła nas w pokarmy naturalnie słodkie: kasztany, marchew i banany! A ja je niecnie wykorzystałam do przygotowania ciasta.

Wielkanocna babka w moim wykonaniu jest słodka (choć pewnie codzienni koneserzy cukru uznają ją za mało słodką), lekko orzechowa i wilgotna. Nie straszne jej czekanie kilka dni bez osłony. Z drugiej strony nie wiem czy te kilka dni wytrwa bo ja wspinałam się na wyżyny samokontroli, żeby jak najdłużej mieć ją do porannej kawy. Mój mąż niestety nie wiedział nic o moich planach i tak dzisiaj babka dokonała żywota. Nic to, na święta będzie druga!

Składniki

  • 6 jaj
  • 3 łyżki masła (albo oleju kokosowego)
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 1 duża marchew
  • 1 duży banan
  • 200 g mąki kasztanowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • sok z 1/2 cytryny

Wskazówki

  • ok. 50 min
  • 175 °C
  • 16 kawałków

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy obranego banana i miksujemy (np. blenderem) na gładką masę.

Jaja ubijamy ze szczyptą soli. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy roztopione i ostudzone masło (lub olej kokosowy), mleko kokosowe i masę marchewkowo-bananową. Mieszamy aż składniki się połączą.

Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą i przesiewamy. Stopniowo dodajemy do połączonych mokrych składników. Na koniec, dalej mieszając, dodajemy sok z cytryny.

Ciasto wlewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem (lub olejem kokosowym). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 40 minut.

Smacznego!

babka_2

babka3

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • Agnieszka

    Kasiu, sok z cytryny jest w składnikach, ale brak go w opisie.

  • paleo adept

    zrobiłam! pycha! :)

  • Marzena

    Cudowna babka!

    Pozdrawiam i życzę spokojnych Świąt w gronie najbliższych :))

  • no muszę przyznać że robiłem, wyszła świetnie i smakowała znakomicie ;)

  • ewa

    Czy mogę użyć maki koko lub bananowej?

  • Ania W

    Czy ta babka nadaje się dla osoby z IO? Jak długo zachowuje świeżość czyli czy można ją upiec na 2 dni przed świętami?

  • Agnieszka Ko

    Właśnie piekę. I nie mogę dopiec. Już ponad godzinę siedzi w piekarniku i wciąż mokra… Chyba mąka mące nierówna. I miałam bardzo duże jajka :-( Czy babkę piecze się do suchego patyczka, czy ma być taka mokra???

    • Agnieszka Ko

      Dopiekła się, ale na termoobiegu. Całość trwała ok. 80 minut… Jest leciutki zakalec, bo po 50 minutach beztrosko wyłączyłam piekarnik, dopiero po 5 minutach od akcji przyszło mi do głowy wtykać patyczek. Skubnęłam brzeżek ciasta – zapowiada się pysznie!!! A moje dziecko bezmleczne jest wyjątkowo wymagające. Wszystko, co ze sklepu i cukierni jest z góry skazane na sukces; moje wyroby – wręcz przeciwnie…

      • Wow.. 80?! A na jakim trybie piekłaś wcześniej? Termoobieg jest najlepszy do 90% wypieków :)
        Trzymam kciuki żeby babka sprostała wymaganiom dziecka :)

        • Agnieszka Ko

          Góra-dół. Najczęściej bezpieczniejszy dla wszystkiego w przypadku mojego piekarnika. :-)

          • Agnieszka Ko

            A! Wyszła pysznie! Dziecię było usatysfakcjonowane, jaki i reszta zjadaczy. :-)

  • J

    Kasia ratuj! Brakło mi mąki kasztanowej! Czy zmielone migdały albo inna maka się nada???

    • Chyba Tobie odpisywałam na grupie ale dla porządku dodam i tu :) Tak, obie opcje będą dobre :)

  • Agnieszka Ko

    Czy wytrzyma 4 dni? W sobotę komunia, chcę upiec babkę w innej foremce jako ciasto marchewkowe. Tylko od momentu upieczenia, do pożarcia 4 dni…

  • julia

    jestem w trakcie pieczenia :) gdy sprobowałam „na surowo” było gorzkie w smaku? To możliwe? Analizuje składniki i nic nie wydaje mi się być gorzkie… Mąka? Zaczynam się martwić :D

  • Zuzanna Miodyńska

    a mi wyszedł ale lekki zakalec