Bezzbożowe tacos (z kalafiora)

Pamiętacie konkurs na finał ostatniego detoksu cukrowego? Wyróżniliśmy wtedy kilka przepisów detoksowych szczególnie wartych uwagi. Trochę czasu minęło ale postanowiłam w końcu podzielić się nimi z Wami. Na pierwszy ogień moim zdaniem najciekawszy przepis od Liliando.

Szczerze mówiąc obawiałam się czy się uda bo do tej pory miałam raczej przykre doświadczenia z kalafiorem w formie wypieku. Moja kalafiorowa pizza nadawała się tylko do zeskrobania z blachy ;) Tymczasem zostałam bardzo pozytywnie zaskoczona! Bezzbożowe tacos są zwarte i bardzo, bardzo smaczne. Liliando proponuje podawać je z salsą. Ja swoje zjadłam m.in.  z kurczakiem, papryką, awokado. Serio, ciężko mi było dotrwać do końca sesji foto :)

Zresztą. Sprobujcie sami!

Składniki

Tacos

  • 1 mała główka kalafiora
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • tymianek (lub inne zioła)

Salsa

  • 1 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • szczypiorek
  • 1 mała ostra papryczka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Wskazówki

  • ok. 40 min
  • 180 °C
  • 4 tacos

Przygotowanie tacos

Kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w blenderze, aż osiągnie konsystencję drobnego ryżu.

Gotujemy na parze lub dusimy na patelni pod przykryciem (bez podlewania wodą) aż będzie miękki. Odciskamy nadmiar wody przy pomocy gazy, ściereczki lub drobne sitko. Powstały miąższ dokładnie mieszamy z jajkiem i przyprawami.

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, z ciasta formujemy cienkie placki (grubość ok 0.5 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 15 – 25 minut lub aż do zrumienienia.

Przygotowanie salsy

Awokado i cebulę kroimy w cienkie paski. Szczypiorek i papryczkę siekamy drobno. Mieszamy wszystko z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Odstawiamy na 15-20 minut, żeby smaki się „przegryzły”.

Smacznego!

tacos_4

tacos_3

tacos_fb

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • Healthy Maniacs

    dobry patent na kalafiora! ja ostatnio robiłam krem z kalafiora na kruchym warzywnym spodzie i stwierdzam, że to bardzo wdzięczne warzywko :)

  • A co po wyjęciu tacos z piekarnika? Trzeba je od razu uformować bo stają się twarde? Czy wręcz przeciwnie, wciąż pozostają mięciutkie?

    • Liliando

      Raz udalo mi sie nie zjesc wszystkiego naraz i zachowac 1 placek na drugi dzien. Potwierdzam ze po nocy w szczelnym pudelku w lodowce byl nadal miekki i sie nie lamal :)

  • Brzmi świetnie, wprawdzie nie jestem miłośniczką kalafiora, ale druga połowa już tak. Ciekawe czy z brokułem również by „zadziałało”, próbował ktoś?

  • A nie trzeba trochę tłuszczu do masy? Moje placki nie wyszły, przywarly do papieru do pieczenia i zrobiła się z nich papka.

    • Spróbuj je trochę dłużej podpiec. Spróbuj też mocniej odcisnąć nadmiar wody z kalafiora.

  • Wiola

    mnie też przywarły do papieru :( co może być przyczyną?

    • Może musisz piec trochę dłużej. Albo mocniej odcisnąć wodę :)
      One trochę przywierają ale da się je delikatnie oderwać od papieru. Inaczej, ja odrywam papier od placków :)

  • Magda

    Jak to pysznie wygląda :)

  • Eliza G.

    A czy mogłabym czymś zastąpić kalafior? Może brokuł?
    Dziękuję za podpowiedz :)

  • Marta NG

    Próbowałam! Wyszly idealne – trzeba tylko naprawdę dokładnie odcisnąć kalafiora i 20 minut pieczenia wystarczy. Pycha :)