Biała kiełbasa pieczona w rozmarynie

Nie należę do osób poszczących ze względów religijnych. Mój jedyny post ma miejsce na tydzień przed zawodami ;)  Dzisiaj nabrałam szczególnej ochoty na białą kiełbasę ale w trochę innej wersji niż zwykle. Biała kiełbasa z wody wyjątkowo nie przypadła mi do gustu (albo trafiłam na złe wykonanie) a żurku nie mogę jeść. Zostało mi grillowanie lub pieczenie. Postanowiłam połączyć te dwa sposoby i oto powstał mój przepis. Ostra kiełbasa z majerankiem w środku, pieczona w rozmarynie z dodatkiem słodkiego granatu to istne niebo w gębie.

Składniki

  • 4 laski białej kiełbasy
  • 100 ml wody
  • 2 małe czerwone cebule
  • 1 główka czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól
  • 1 dojrzały granat

Wskazówki

  • 30 min
  • 180 °C
  • 2 porcje

Kiełbaski nakłuwamy delikatnie w kilku miejscach, nacieramy rozmarynem i podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) z dwóch stron.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C.

Do naczynia, w którym będziemy piec wkładamy kiełbaski, dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę, ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Solimy, podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut. Pieczemy w trybie górnego grilla.

Przed podaniem posypujemy pestkami granatu i polewamy sosem spod pieczenia.

Smacznego!

white_sausage_0

white_sausage_3

white_sausage

white_sausage_2