Buraczano-kakaowe pancakes (bez glutenu, bez cukru)

Ten przepis to cukrowo-detoksowe wspomnienie mojego buraczanego brownie. Bardzo za nim tęsknię (ach ten słodyczowy glód!) ale za dużo w nim „złych” składników więc postanowiłam dziś na śniadanie przygotować namiastkę w postaci pancakes. Przy pierwszej próbie użyłam tylko mąki migdałowej ale tym razem postanowiłam wykorzystać cudowne właściwości pęczniejącej mąki kokosowej i odniosłam sukces! Placki są puszyste i oszukańczo słodkie. Z sosem z masła migdałowego smakują po prostu obłędnie.

Swoją drogą idealnie trafiłam z przepisem w pancake day! :)

Składniki

Ciasto

  • 5 jajek
  • 1 ugotowany i starty burak
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego na bazie oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki surowego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli

Sos

  • 60 ml rozpuszczonego mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki masła migdałowego

Wskazówki

  • 20 min
  • 6 placków

Do blendera wrzucamy starty korzeń buraka, wbijamy jajka, dodajemy aromat i sok z cytryny. Miksujemy dokładnie aż uzyskamy jednolitą masę.

W miseczce mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy stopniowo do mokrych cały czas miksując. Mąka kokosowa powinna nasiąknąć płynami dzięki czemu ciasto będzie gęste i puszyste. Pancakes smażymy z dwóch stron, aż się przyrumienią, na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym.

Rozpuszczone, ostudzone mleko kokosowe miksujemy razem z masłem z migdałów i polewamy gotowe pancakes.

Smacznego!

Betroot cocoa pancakes

Betroot cocoa pancakes

Betroot cocoa pancakes

Betroot cocoa pancakes

Wartości Odżywcze

porcje 1 placek
kCal 118
białko 6.5 g
węglowodany 4.5 g
tłuszcz 9 g