Chutney gruszkowo-dyniowy i polędwiczki wieprzowe

Jesień to czas dyni, gruszki i rozgrzewających przypraw :) Słodkich i słonych smaków i ciepłych kolorów. Ten przepis można wykorzystać na raz, na dobry posiłek przed-treningowy i na dłużej, bo chutney można przygotować do słoików i wcinać przez całą jesień. Nie będę się rozpisywać, zapraszam do lektury i wypróbowania.

Składniki

  • 6 gruszek
  • 1/2 średniej dyni
  • 1 cebula czosnkowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • pieprz i sól

Wskazówki

  • 60 min
  • 4

Gruszki i dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy miód, przyprawy i karmelizujemy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w piórka i smażymy aż się zeszklą. Dodajemy dynie i dusimy aż trochę zmięknie a następnie dodajemy gruszkę. Gotujemy wszystko aż nadmiar płynu odparuje (ok 15-20 min). Potem dolewamy ocet, dodajemy rodzynki i znowu gotujemy ok 10 min.

Polędwiczki kroimy na cienkie plastry, solimy, pieprzymy z każdej strony i smażymy z każdej strony ok 2 min.

Mała uwaga: Chutney najlepiej smakuje na następny dzień lub później więc nadmiar można spokojnie odłożyć do słoika  :)

Smacznego!

chutney gruszkowo - dyniowy

Wartości Odżywcze

porcje 1
kCal 300
białko 23 g
węglowodany 41 g
tłuszcz 4 g

Powiązane wpisy

Omlet marchewkowo – kokosowy 14.11.2013
Rosół z azjatycką nutą 25.11.2013