Indyk zapiekany z warzywami

W związku z dietą, na którą przeszłam jakiś czas temu staram się wymyślić przepisy, które będą zgodne z jej zasadami i zadowolą nasze kubki smakowe :) Dziś propozycja zapiekanki, na którą wpadłam zastanawiając się czym można zastąpić makaron lasagne. Jakoś bakłażan niespecjalnie podoba mi się w tej roli, poza tym w każdym posiłku powinno być białko, inaczej się nie liczy ;) No a jak białko to oczywiście mięso! Tym sposobem makaron zastąpiłam mięsem, a dokładniej jednym z najchudszych – indykiem.

Danie wymaga czasu więc najlepiej przyrządzić je w  weekend i np. zjeść w tygodniu w pracy :)

Składniki

  • 200 - 250 g piersi z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 por
  • 1 średnia marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka soku pomidorowego lub pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki przyprawy "papryka słodka"
  • 2 szczypty rozdrobnionego chilli
  • 2 łyżeczki przyprawy "Kolorowe zioła do sałatek" Kamis
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do indyka

Wskazówki

  • 45 min
  • 180 °C
  • 4 porcje

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnej i smażymy krótko, żeby się nie przyrumienił. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i obie papryki. Po chwili dodajemy marchewkę i pora. Dusimy wszystko razem. Dodajemy przyprawę „do sałatek” i paprykę.

W międzyczasie myjemy mięso indyka, dzielimy na dwie części i rozbijamy tworząc cienki płat. Obsypujemy przyprawą do kurczaka i do sałatek i odstawiamy na chwilę.

Uduszone warzywa przyprawiamy odrobiną chilli i zalewamy sokiem pomidorowym. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę na małym gazie.

W naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą układamy cienkie plastry cukinii i płat indyka. Wykładamy grubą warstwę warzyw i znowu przykrywamy cukinią i indykiem. Na wierzch kładziemy jeszcze jedną warstwę warzyw.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut. Przed podaniem wierzch zapiekanki posypujemy odrobiną (!) startego parmezanu i posiekaną pietruszką.

Indyk zapiekany

Indyk zapiekany

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 117
białko 13,5 g
węglowodany 6 g
tłuszcz 3 g