Kokosowe cienkie placki z kapustą i grzybami

Pewnego dnia wstałam rano, zajrzałam do lodówki i znalazłam jajka, kiełbasę oraz kiszoną kapustę. Jeszcze świąteczną ale pachniała i smakowała dobrze ;) Tak, z konieczności, powstał pomysł na śniadanie. Właściwie to przepis jest równie dobry na kolację. Jak wolicie.

Kiedy powtarzałam tą kuchenną wariację postanowiłam dodać jej trochę pieprzu. A raczej chilli. Wyszło wytrawnie, trochę polsko trochę … inaczej :) Napewno jeszcze nie raz skorzystam z przepisu. Zwłaszcza ze względu na niezliczone zdrowotne właściwości kapusty kiszonej.

Składniki

Ciasto

  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki mąki kokosowej
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • sól

Nadzienie

  • 2 garści kapusty kiszonej
  • 50g suszonych grzybów (podgrzybek, borowik)
  • 30 g dobrej wiejskiej kiełbasy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Wskazówki

  • 15 min
  • 8 placków

Do miski wbijamy jajka i dodajemy mleko kokosowe i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę kokosową. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

Rozgrzewamy patelnię. Smarujemy delikatnie olejem kokosowym i smażymy niewielkie porcje ciasta tak, żeby otrzymać cienkie placki.

Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut.

Na drugiej patelni podsmażamy kiełbasę aż puści trochę tłuszczu. Wtedy dokładamy posiekaną w piórka cebulę i starty ząbek czosnku. Następnie dodajemy odsączone z wody i posiekane w paski grzyby. Smażymy ok 2 minuty.

Na koniec dodajemy średnio posiekaną kapustę kiszoną, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy ok 10 minut.

Gotowe nadzienie układamy na plackach i zawijamy jak lubimy :)

Smacznego!

Coconut thin pancakes with sauerkraut and mushrooms

Coconut thin pancakes with sauerkraut and mushrooms

Wartości Odżywcze

porcje 1 placek
kCal 84
białko 5 g
węglowodany 3 g
tłuszcz 6 g