Tak, jestem zdecydowaną fanką mleczka kokosowego. Odkryłam jego cudowne właściwości po przejściu na paleo i teraz jestem pewna, że nadaje się właściwie do wszystkiego ;) Dzisiaj mleczko w duecie z zielonymi szparagami zaserwują nam zupę krem.
Krem z zielonych szparagów z mleczkiem kokosowym
Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- pół puszki mleczka kokosowego o wysokiej zawartości kokosu (np Tao Tao)
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- 1 żółtko
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- sól i pieprz
Wskazówki
- 20 min
- 2 porcje
Szparagi myjemy, odłamujemy łykowate końce i gotujemy w osolonej wodzie (na stojąco, tak, aby główki wystawały) ok 5 minut aż trochę zmiękną. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulę (aż się zeszklą). Odlewamy nadmiar wody ze szparagów (zostawiając ok 1 szklanki), dodajemy cebulę i czosnek i blendujemy. Do zblendowanych szparagów dodajemy mleczko kokosowe, sól i pieprz. Chwilę gotujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy żółtko jajka. Mieszamy dokładnie jeszcze chwilę gotując i zjadamy :)
Smacznego!