Krem z zielonych szparagów z mleczkiem kokosowym

Tak, jestem zdecydowaną fanką mleczka kokosowego. Odkryłam jego cudowne właściwości po przejściu na paleo i teraz jestem pewna, że nadaje się właściwie do wszystkiego ;) Dzisiaj mleczko w duecie z zielonymi szparagami zaserwują nam zupę krem.

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • pół puszki mleczka kokosowego o wysokiej zawartości kokosu (np Tao Tao)
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1 żółtko
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • sól i pieprz

Wskazówki

  • 20 min
  • 2 porcje

Szparagi myjemy, odłamujemy łykowate końce i gotujemy w osolonej wodzie (na stojąco, tak, aby główki wystawały) ok 5 minut aż trochę zmiękną. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulę (aż się zeszklą). Odlewamy nadmiar wody ze szparagów (zostawiając ok 1 szklanki), dodajemy cebulę i czosnek i blendujemy. Do zblendowanych szparagów dodajemy mleczko kokosowe, sól i pieprz. Chwilę gotujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy żółtko jajka. Mieszamy  dokładnie jeszcze chwilę gotując  i zjadamy :)

Smacznego!

krem ze szparagów

krem ze szparagów

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 220
białko 5 g
węglowodany 6 g
tłuszcz 17 g