Szybkie i smaczne danie, które powstało jak zwykle przypadkiem. Dodanie mleczka kokosowego w końcowym etapie przyrządzania krewetek okazało się strzałem w dziesiątkę :)
Krewetki w sosie z mleczkiem kokosowym
Składniki
- ok 15 krewetek tygrysich (świeżych lub mrożonych)
- łyżka oliwy
- duży ząbek czosnku
- łyżeczka sosu rybnego
- 50 ml mleczka kokosowego
- pieprz
- świeża kolendra
- wybrany mix sałat
Wskazówki
- 15 min
- 2 porcje
Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki ( z ogonkami). Smażyć na średnim ogniu kilka minut (aż staną się całkiem różowe), dodać pieprz, sos rybny a po ok. dwóch minutach mleczko kokosowe. Pod koniec posypać świeżą kolendrą.
Krewetki z sosem podawać na sałacie, można posypać startym parmezanem.