Krewetki w sosie z mleczkiem kokosowym

Szybkie i smaczne danie, które powstało jak zwykle przypadkiem. Dodanie mleczka kokosowego w końcowym etapie przyrządzania krewetek okazało się strzałem w dziesiątkę :)

Składniki

  • ok 15 krewetek tygrysich (świeżych lub mrożonych)
  • łyżka oliwy
  • duży ząbek czosnku
  • łyżeczka sosu rybnego
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • pieprz
  • świeża kolendra
  • wybrany mix sałat

Wskazówki

  • 15 min
  • 2 porcje

Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki ( z ogonkami). Smażyć na średnim ogniu kilka minut (aż staną się całkiem różowe), dodać pieprz, sos rybny a po ok. dwóch minutach mleczko kokosowe. Pod koniec posypać świeżą kolendrą.

Krewetki z sosem podawać na sałacie, można posypać startym parmezanem.

Krewetki

Krewetki

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!