Królicza wątróbka z papryką

Delikatna królicza wątróbka chodziła mi po głowie od dłuższego czasu (jakkolwiek to nie brzmi). Niestety w sklepach mięsnych dostępne są głównie wątróbki drobiowe, przed którymi zawsze ostrzegał mnie mój tata (przecież nie wiadomo co te kury jadły ;)). W końcu, pewnego sobotniego poranka, ku własnemu zdziwieniu, trafiłam na świeżą dostawę wątróbek króliczych u Gugulskiego (na Starym Kleparzu).

Postanowiłam skorzystać z dnia treningowego i spałaszować wątróbkę z papryką i jabłkiem. Jeśli jednak z jakiegoś powodu unikacie owoców lub po prostu jabłek, możecie je spokojnie pominąć. Wątróbka smakuje wybornie również bez niego!

A przepis na wątróbkę drobiową znajdziecie tutaj.

Składniki

  • ok 400 g wątróbki królika
  • 2 czerwone papryki
  • 1 małe jabłko
  • 2 cebulki dymki
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • sól i pieprz

Wskazówki

  • ok. 10 minut
  • 2 porcje

Wątróbkę płuczemy, czyścimy z włókien i w razie potrzeby kroimy na kawałki.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka i smażymy krótko aż się zeszkli. Paprykę i jabłko kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebulki i dusimy ok 5 minut.

Kiedy papryka zmięknie odsuwamy warzywa i jabłko na brzeg patelni. Na środku układamy wątróbkę. Podsmażamy z każdej strony bardzo krótko, żeby się delikatnie ścięła. Mieszamy wszystko razem, solimy, pieprzymy i dusimy jeszcze ok. 2 minut, co chwilę mieszając.

Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką.

Smacznego!

watrobka

watrobka_top

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!