Łódeczki z batata z szarpanym kurczakiem

Jakiś czas temu przyszedł czas i na mnie. Dostałam prezent. Prezent nie byle jaki! K. wymęczony moimi ciągłymi westchnieniami i zachęcony obietnicą bardziej regularnych, zdrowych posiłków sprezentował mi wolnowar!

Jak myślicie? Co w pierwszej kolejności trafiło do tego elektrycznego gara? No jasne! Kurczak! Od dawna marzyłam o takim prawdziwym, soczystym szarpanym kurczaku duszącym się przez pół nocy.

Część kurczaka pochłonęliśmy w niedzielę, głodni nowych doznań i smaków. Część została nam na obiad do pracy. A wiecie, skojarzenie jest proste – poniedziałek, trening, obiad – batat to pozycja obowiązkowa! Tym razem postanowiłam jednak potraktować go inaczej niż zwykle (puree albo talarki) i zrobiłam coś, co można porwać oburącz i gryźć, gryźć, gryźć… łódeczki z batata! Mówię Wam, niebo w gębie. Koniecznie do spróbowania. A jeśli wydaje Wam się, że skórki batata nie da się zjeść to spieszę Was uspokoić. Da się, po potraktowaniu piekarnikiem mięknie i jest bardzo smaczna.

Składniki

Szarpany kurczak

  • min 2 piersi lub 2 nogi kurczaka
  • sól
  • olej kokosowy (do nasmarowania)
  • 1 szklanka bulionu domowego

Łódeczki

  • 2 średniej wielkości, kształtne bataty
  • 1/2 szklanki wody

Dodatki

  • 1 awokado
  • 1/2 małego, dojrzałego granatu
  • kilka listków świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki tahiny
  • sok z 1/2 limonki

Wskazówki

  • wolnowar ok. 8 godz., piekarnik ok. 1 godz.
  • 180 - 200 °C
  • 2 porcje łódeczek

Kurczaka możemy przygotować na dwa sposoby. Może to być cały kurczak (nadmiar do wykorzystania później), mogą to też być części wymienione w składnikach.

W wolnowarze

Umieszczamy kurczaka w misie wolnowaru. Smarujemy go olejem kokosowym i solimy. Podlewamy bulionem, przykrywamy pokrywką. Wolnowar ustawiamy na tryb niski (dłuższe gotowanie). W tym przypadku najlepiej przyrządzić kurczaka dzień wcześniej.

W piekarniku

Kurczaka przygotowujemy zgodnie z przepisem na Kurczaka pieczonego w warzywach (tylko bez warzyw ;)).

Bataty dokładnie nacinamy wzdłuż jednej krawędzi, możemy zrobić szersze nacięcie a także odciąć twarde czubki. Układamy w naczyniu żaroodpornym nacięciem do góry. Podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 200°C. Pieczemy ok 20 minut lub do zmięknięcia. Możemy piec razem z kurczakiem, wydłużając czas pieczenia batatów.

Po upieczeniu studzimy bataty i wyciągamy ok. połowy miąższu. Kurczaka szarpiemy widelcem.

W wydrążonych łódeczkach układamy po połowie awokado pokrojonego w plastry i skropionego sokiem z limonki, mięso kurczaka i opcjonalnie wydrążony wcześniej miąższ batata (ja wykorzystałam go do przyrządzenia puree do innego posiłku).

Nadzienie posypujemy owocami granatu, posiekaną kolendrą i polewamy niewielką ilością tahiny (maksymalnie 1 łyżeczką).

Wcinamy ze smakiem!

tacobatat_2

tacobatat_4