Łosoś na parze po azjatycku

Pewnie zauważyliście, że ostatnio mam smaka na azjatycką kuchnię. Jak nie sushi to własne domowe kombinacje. Kiedy mam dzień bez treningu chętnie zjadam jakieś tłuste ryby albo mięso. Łosoś z kolei poza tłuszczem daje dużą dawkę białka.

Wiem, że jaką opinię ostatnio ma łosoś ale mimo wszystko lubię go zjeść od czasu do czasu czy to na surowo czy po obróbce termicznej.

Danie które widzicie poniżej przygotowałam w pracy, przy okazji odgrzebując parowar, którego nie używaliśmy od dobrych paru lat. Już zapomniałam jakie używanie go jest przyjemne i bezproblemowe. Wlewam wodę, ustawiam, zabieram jedzenie i wylewam wodę (no dobra warto jeszcze przemyć po użyciu). Nic się nie rozlewa, nie muszę pilnować – mogę spokojnie wrócić do swoich zadań kiedy obiad sam się robi. Chyba zacznę częściej z niego korzystać!

Wartości odżywcze podane są w dwóch wariantach – bez makaronu ryżowego i z 25 g suchego makaronu (wartości odżywcze w nawiasie). Jedna porcja była moja a druga K. – uzupełniona o makaron, bo wczoraj był jego dzień treningowy.

Składniki

  • ok 400 g filetu z łososia
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży ogórek
  • 1 por
  • 50 g makaronu ryżowego (opcjonalnie)
  • sezam do posypania
  • zielona cebulka do posypania

marynata

  • 3 łyżki sosu tamari lub coconut aminos
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • starty korzeń imbiru (ok 1 cm)
  • (opcjonalnie) starty 1 ząbek czosnku
  • sól

Wskazówki

  • ok 30 minut
  • 2 porcje

W miseczce mieszamy sos tamari, sok z limonki, starty imbir, czosnek i sól.

Łososia kroimy na 4 porcje i dokładnie smarujemy marynatą. Odstawiamy na kilka minut.

W tym czasie obieramy marchewkę i ogórka. Z pomocą tarki spiralnej robimy z nich nitki (mogą być wstążki wycięte obieraczką). Pora kroimy w cienkie paski.

Makaron ryżowy gotujemy 2 minuty.

Z papieru do pieczenia wycinamy kwadrat, na środek nakładamy warzywa i makaron, na wierzch kładziemy łososia i posypujemy go sezamem. Całość zawijamy w paczuszkę. Możemy związać sznurkiem.

Wstawiamy do parowaru na 20 minut. Łososia możemy również przygotować w piekarniku wstawiając paczuszki do naczynia, które z kolei stawiamy na blasze zalanej wodą.  Woda będzie parować i ryba się nie wysuszy.

Przed podaniem dodajemy posiekaną zieloną cebulkę.

Smacznego!

 

 

losos_4

losos_5

losos_6

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja (z makaronem)
kCal 338 (422)
białko 43 (44.4) g
węglowodany 10.6 (30) g
tłuszcz 13 g