Powidła figowe bez cukru

Co najlepiej przywieźć blogerce kulinarnej z wakacji? Tzw skorupy, czyli naczynia wykorzystywane do fotografii kulinarnej, najlepiej ręcznie robione. A co jeśli tych brak? JEDZENIE. Lokalne, najlepsze świeże i bez zbędnych dodatków.

Tak właśnie uradowała mnie moja siostra wracając z zagranicznych wojaży w Chorwacji.

Figi, melon, mąka kasztanowa i ajwar. No dobra, była jeszcze bio nutella z Włoch ale tą (na szczęście) schował przede mną K.

Figi były już mocno dojrzałe i poturbowane więc czym prędzej zabrałam się do roboty. Postanowiłam zamknąć je w słoiku. Figi mają stosunkowo dużo mięcha i mało soku więc pomyślałam, że rozprawę się z nimi jak ze śliwkami i wpakowałam je do wolnowaru żeby zrobić powidła figowe. Nie chciałam dodawać żadnego słodziwa, figi same w sobie są dla mnie wystarczająco słodkie, zwłaszcza po obróbce termicznej. Na koniec tylko złamałam trochę smak powideł dodając soku z cytryny. Wyszło pysznie! Dwa słoiczki powędrowały do siostry, jeden już spałaszowałam a reszta będzie skarbem na zimę.

W Polsce figi  (fioletowe) zaczynają się już pojawiać w większych marketach więc zapraszam do gromadzenia zapasów razem ze mną!

Składniki

  • ok 2 kg świeżych fig
  • sok z 2 cytryn

Wskazówki

  • 6 godzin
  • wolnowar - tryb high °C
  • 5 słoiczków 200 g

Figi myjemy, pozbawiamy twardych ogonków i kroimy na pół. Zużywamy również te obite i popękane. Ważne, żeby nie były zepsute.

Owoce wrzucamy do misy wolnowaru i ustawiamy na 5 godzin w trybie high. Po upływie tego czasu przekładamy rozgotowane owoce do miski, lekko miksujemy blenderem, wkładamy z powrotem do wolnowaru i ustawiamy jeszcze na ok pół godziny, żeby odparować nadmiar soków. Tuż przed końcem dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryn.

Powidła nakładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i wstawiamy do gotującej się wody na ok 10 minut. Pokrywki powinny się zassać.

Powidła możemy przygotować w zwykłym garnku gotując je na małym ogniu kilka godzin. Musimy jednak pamiętać o tym, żeby je regularnie mieszać i nie przypalić.

Smacznego!

 

figi

powidla_figowe_2

powidla_figowe_5

powidla_figowe_4

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • Monika

    A jeśli ktoś nie ma wolnowaru, to ile i na jakim ogniu gotować w normalnym garnku?

    • Tak jak napisałam, kilka godzin na małym ogniu :) Figi muszą się rozgotować a sok odparować.

  • Uwielbiam świeże figi! <3