Moja zupa Tom Kha

Dzisiaj danie dość energetyczne i sycące. Generalnie nie przepadam za pikantnymi potrawami ale pasty tajskie jako dodatek do dań bardzo mi posmakowały. Wcześniej robiłam już curry, tym razem postanowiłam spróbować zupy. Wyszła pyszna i sycąca zupa na wielkiego głoda :) Ci, którzy nie gustują w owocach morza mogą zastąpić krewetki indykiem.

Składniki

  • 10 krewetek tygrysich (obranych)
  • 1/2 cukinii
  • 100 g kiełków stir fry
  • 1/2 cebuli czosnkowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki pasty Tom Kha
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • pieprz i sól

Wskazówki

  • 20 min
  • 2 porcje

Krewetki rozmrażamy. W woku podsmażamy posiekany czosnek i cebulę (pokroloną w piórka) na oleju kokosowym (aż się zeszklą), dodajemy cukinię pokrojoną w plasterki i dusimy krótko. Dodajemy krewetki i dusimy dalej kilka minut, całość solimy i pieprzymy. Na osobnej patelni podgrzewamy mleczko kokosowe (aż się całkiem rozpuści) i dodajemy pastę Tom Kha i mieszamy aż cała się rozpuści. Wlewamy mleczko do woka i gotujemy jeszcze wszystko razem kilka minut.

Kiełki prażymy na patelni bez tłuszczu. Uprażone układamy w misce na boku i dodajemy zupę :)

Smacznego!

Tom Kha

Tom Kha

 

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 260
białko 15 g
węglowodany 20 g
tłuszcz 13 g
  • Marisse

    Jak to możliwe, że ta zupa nie ma jeszcze żadnego komentarza? Zdecydowanie zasługuje na rekomendację. Uzależniłam się od niej. Zawsze wychodzi, przepis banalnie prosty, szybka do przygotowania, a smak niepowtarzalny. Do swojej dodawałam jeszcze kiełki bambusa. Dla mnie: odkrycie miesiąca. Dzięki za przepis! :)

    • No właśnie nie wiem jakoś tak przeszła bez echa ;) Chociaż nie.. sporo było lajków ale po zmianie domeny zniknęły…

      Tak czy inaczej dzięki! Cieszę się strasznie, że przepis przypadł Ci do gustu. Kiełków bambusa nie miałam niestety okazji jeść. Właściwie to nie spotkałam ich jeszcze w żadnym sklepie. Czym się wyróżniają? :)