Paleo Bibimbap

Nigdy nie interesowałam się kuchnią Koreańską.. do czasu! Pierwszy raz zetknęłam się z nią na ostatnim Foodstocku gdzie natknęłam się na tajemnicze stoisko Oriental Spoon. Tam po raz pierwszy w życiu spróbowałam makaronu Jap Chea i Bibimbap. Oba dania mnie zachwyciły! Do pierwszego niestety nie udało mi się jeszcze kupić ani zrobić głównego składnika – makaronu z mąki ziemniaczanej. Za to dwa razy udało mi się przygotować dania inspirowane Bibimbap. Moja wersja jest oczywiście paleo. Zamiast tradycyjnego ryżu użyłam makaronu konnyak. Nie dodałam też pasty chilli (nie ze względu na paleo, po prostu nie miałam). Przepis na moją wariację dedykuję właśnie Oriental Spoon i czekam na otwarcie! Jestem głodna nowych, koreańskich smaków :)

Tym przepisem też otwieram durszlakową akcję „Smaki Azji – Chiny i Korea” więc spodziewajcie się sporo azjatyckich inspiracji.

Składniki

  • 200 g rostbefu
  • 1 marchew
  • 6 grzybów shitake
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 garść kiełków fasoli mung
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól
  • 2 paczki makaronu konnyak lub kelp /lub ryżowego
  • 2 żółtka jajek

Wskazówki

  • 15 minut
  • 2 porcje

To danie wymaga albo dużej ilości patelni albo odrobiny sprytu :) Ja dysponuję tylko czterema palnikami więc niektóre składniki przygotowywałam po kolei na tych samych patelniach. Gotowe odkładałam do naczynia z przykrywką, żeby nie wystygły. Poniżej po kolei wypiszę wskazówki do przygotowania kolejnych składników.

  1. Makaron konnyak lub kelp zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 3 minut.
  2. Do rozgrzanego WOKa wlewamy olej sezamowy, dodajemy starty czosnek i starty imbir. Dodajemy pokrojoną w drobne paseczki wołowinę i smażymy na dużym ogniu ok 2 minut.
  3. Marchewkę obieramy, kroimy w słupki i smażymy ok 4 minut na odrobinie oleju kokosowego ze startym imbirem.
  4. Liście szpinaku płuczemy, odcinamy łodygi i smażymy krótko na samym oleju kokosowym, aż zmięknie. Liście powinny być całości, nie chcemy papki :)
  5. Grzyby shitake płuczemy, odcinamy nóżki a kapelusze kroimy w drobne paski. Smażymy ok 3 minut na oleju kokosowym z dodatkiem soli i sosu rybnego.

Na dnie miski wykładamy ciepły makaron, na nim dookoła układamy wszystkie składniki. Poza ciepłymi dodajemy jeszcze kiełki fasoli mung. Na sam wierzch kładziemy surowe żółtko jaja.

Bibimbap najlepiej się je pałeczkami :) Smacznego!

Paleo Bibimbap

Paleo Bibimbap

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 269
białko 27.7 g
węglowodany 7.3 g
tłuszcz 22 g