Paleo chow mein z krewetkami

Pomysł na ten przepis powstał pewnego wieczoru, kiedy to wróciłam do domu po ciężkim dniu z zamiarem zjedzenia prostej kolacji i leżenia do góry brzuchem. Oczywiście nie udało się spełnić tych założeń bo oto zachciało mi się „chińszczyzny”! W związku z tym, że spożycie chińszczyzny z każdego znanego mi lokalu powoduje u mnie totalną katastrofę zdrowotną od dawna robię ją sobie sama. Sama „produkcja” kolacji nie zajęła dużo czasu jednak koncepcja, planowanie, zdjęcia etc… zeszło oczywiście do 22 :) Ale było pyszne! Pyszne i pikantne. Nie mówcie, że nie ostrzegałam.

A. O makaronach zastosowanych w przepisie jak zawsze poczytacie tutaj: Konnyak i kelp

Składniki

  • 9 surowych krewetek tygrysich
  • 1 marchew
  • 80 g pędów bambusa
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 100 ml bulionu (np z kaczki)
  • 2 całe cebulki dymki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu rybnego (najlepiej domowego, bez cukru)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka curry (użyłam swojego)
  • kilka ziaren pieprzu
  • paczka nudli konnyak lub kelp

Wskazówki

  • 15 min
  • 1 porcja

Makaron zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok 3 minut.

W woku rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, pędy bambusa pokrojone w słupki (można kupić gotowe), wstążki marchwi (można je zrobić obieraczką). Smażymy ok 3 minut aż cebula się zeszkli a warzywa delikatnie zmiękną.

Dodajemy bulion i rozmrożone krewetki i dusimy ok 5 minut aż krewetki całkowicie zmienią kolor na różowy. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, zmielony pieprz,  starty imbir i starty czosnek. Dusimy kolejne 5 minut.

Na koniec wyłączamy ogień pod wokiem i dodajemy ugotowany makaron. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi dymki.

Smacznego!

paleo chow mein with shrimps

Paleo chow mein with shrimps

Paleo chow mein with shrimps

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 287
białko 31 g
węglowodany 13 g
tłuszcz 13 g