To jedno z tych prostszych dań, które przyrządzamy wrzucając wszystko na blachę i zostawiając w piekarniku :) Wystarczy odpowiednio skomponować składniki, doprawić minimalnie do smaku i uzbroić sie w cierpliwość. Całość prezentuje się na tyle efektownie na dużym półmisku, że daniem można zaimponować na rodzinnym obiedzie. Do przygotowania praktycznie nie używamy tłuszczu a całość dusi się w piekarniku we własnych sokach więc przy okazji zjadamy zdrowy posiłek :)
Polędwiczki z piersi indyka w zielonych warzywach
Składniki
- 400g polędwicy z piersi indyka
- 250 g brukselki
- 2 małe ziemniaczki
- 1 cukinia
- 1/3 pora
- kilka pieczarek (ja dodałam brunatnych)
- 50 g liści szpinaku baby
- kilka ząbków czosnku
- odrobina oliwy do spryskania
- sól i pieprz
Wskazówki
- 40 min
- 180 °C
- 2 porcje
Poledwiczki podsmażamy z wszystkich stron aż się zrumienią i układamy na blaszce (może być taka do pieczenia ciasta). Dookoła mięsa wyspujemy brukselkę, ziemniaczki ze skórą i cukinię pokrojone w plastry, połówki pieczarek (umytych ale nie obranych) i ząbki czosnku w łupinkach. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Pod koniec pieczenia dokładamy pora pokrojonego w plastry a tuż przed podaniem posypujemy całość liśćmi świeżego szpinaku.