Pomarańczowa pierś z kaczki

Nie mam ostatnio zbyt dużo czasu na gotowanie a raczej dzielenie się tym co powstało w kuchni (kilka przepisów czeka na publikację) a wszystko przez nagromadzenie obowiązków w pracy, treningi i konferencję WordCamp, która zaczyna się już jutro i na której będę dzielić się swoimi doświadczeniami jako prelegent. Ale kaczki wam nie odpuszczę :) W jednej z moich ulubionych książek kucharskich „Grill – potrawy pachnące ogniem i dymem” znalazłam przepis na pierś z kaczki jednak ze względu na brak cierpliwości do grillowania na mojej patelni i brak części składników postanowiłam go trochę zmodyfikować. I tak z grillowanej piersi w glazurze z granatu mam pieczoną pierś pomarańczową.

Składniki

  • dwie 200 gramowe piersi z kaczki ze skórą
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu balsamicznego
  • sól i pieprz

Wskazówki

  • 45 min
  • 200 °C
  • 2 porcje

W małym garnku mieszamy ok 8 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy, miód i ocet balsamiczny. Gotujemy na małym ogniu, aż glazura zrobi się gęsta.

Kaczkę moczymy w reszcie soku pomarańczowego przez cały czas gotowania glazury (lub 15 minut). Po wyciągnięciu osuszamy, solimy i pieprzymy.

Na mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy pierś najpierw skórą do dołu tak aby wytopić tłuszcz (ok 4 min), obracamy i smażymy wewnętrzną stronę ok 1 minutę. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200°C.

Podsmażone piersi (bez wytopionego tłuszczu) polewamy glazurą i obtaczamy ze wszystkich stron. Resztę glazury rozlewamy w naczyniu do pieczenia i układamy piersi kaczki skórą do dołu. Pieczemy je ok 10 minut.

Przed podaniem kroimy w drobne plasterki i polewamy sosem z naczynia.

Piersi można podawać np z sałatą rzymską z cząstkami pomarańczy polaną sosem lub octem balsamicznym.

Smacznego!

pomarańczowa pierś z kaczki

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 356
białko 56 g
węglowodany 17 g
tłuszcz 7 g